Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Moglo bi vas iznenaditi kada tijelo zapravo troši najviše kalorija!

Foto: screenshot/facebook
1/4
26.04.2019.
u 07:00

Kako bi proučavali promjene u metabolizmu bez utjecaja prehrambenih navika, razine aktivnosti i uzoraka spavanja, istraživači su proučavali sedam sudionika mjesec dana u laboratoriju koji nije imao prozore ili satove.

Tjelovježba je jako bitna za održanje zdravlja, i mnogima glavni "alat" za gubitak neželjenih kilograma.

Ipak, čini se kako ćemo dobar dio kalorija potrošiti - spavajući!

Tko bi rekao? Popodnevno spavanje ili rano navečer potrošit će više kalorija, piše TOI. 

Studija objavljena u časopisu Current Biology otkrila je da, kada se odmaramo tijekom kasnog poslijepodneva ili rane večeri, naše tijelo sagorijeva 10 posto više kalorija u odnosu na jutarnje sate.

Pokazalo se da oni koji imaju nepravilan raspored spavanja zbog noćnih smjena ili neurednog načina života, lakše se debljaju u odnosu na one koji imaju uredan raspored spavanja i kvalitetan san.

Kako bi proučavali promjene u metabolizmu bez utjecaja prehrambenih navika, razine aktivnosti i uzoraka spavanja, istraživači su proučavali sedam sudionika mjesec dana u laboratoriju koji nije imao prozore ili satove. Sudionici nisu imali pristup internetu ili telefonima i dobili su raspored odlazaka na spavanje, jela i buđenja. Svake večeri sudionici odlazili na spavanje četiri sata kasnije nego prethodne noći.

Pokazalo se kako sudionici troše više kalorija tijekom kasnog poslijepodnevnog spavanja nego noćnog, a vjeruje se da je razlog tome niža tjelesna temperatura koju tijelo postiže tijekom noćnog sna. 

Pogledajte i video Simptomi raka testisa koej muškraci ne bi smjeli ignorirati

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije