Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Mnogi ne jedu pravu hranu: Ovo je deset namirnica koje trebate jesti za bolji vid!

Shutterstock
28.05.2024.
u 07:00

Moguće je da ugrožavate svoj vid

Kao što je slučaj s našim zdravljem općenito, neka stanja i problemi s očima su izvan naše kontrole. Loš vid, na primjer, može biti naslijeđen i pogoršan starenjem. Međutim, određeni čimbenici načina života također mogu utjecati na naš vid, a prehrana je jedan od takvih faktora načina života, piše Express.

Prema riječima optometrista, moramo biti posebno s onime oprezni što jedemo ili riskiramo gubitak vida. Francesca Marchetti iz MacuShielda upozorila je da samo osam posto Britanaca jede hranu i hranjive tvari koje pomažu u održavanju zdravlja očiju, prema novom istraživanju.

VEZANI ČLANCI:

Marchetti je poručila ljudima da jedu hranu bogatu četirima ključnim nutrijentima - omega-3 dokozaheksaenskom kiselinom (DHA), vitaminom B2, luteinom i zeaksantinom. Stoga je savjetovala da jedete više sljedećih 10 namirnica:

  • Losos
  • Sardine
  • Skuša
  • Mliječni proizvodi
  • Jaja
  • Nemasno meso
  • Kelj
  • Špinat
  • Narančaste paprike
  • Slatki kukuruz.

"DHA se nalazi posebno u svjetlosno osjetljivim stanicama mrežnice i čini čak 93 posto omega-3 masti u mrežnici. Mrežnica je u potpunosti ovisna o izvoru DHA iz hrane, ali naša tijela ne mogu proizvesti odgovarajuće količine ove vitalne masti, tako da u potpunosti ovisimo o dovoljnom unosu iz naše prehrane", rekla je. Kako biste osigurali dovoljno DHA u svojoj prehrani, preporučila je da jedete puno masne ribe - uključujući losos, sardine i skuše.

"Međutim, loša je vijest, kao što je pokazalo istraživanje MacuShielda u stvarnom svijetu, da tri četvrtine Britanaca ne jedu redovito omega-3 DHA i više od trećine ispitanih odraslih osoba, 34 posto, kaže da nikada ne jedu masnu ribu ili samo nekoliko puta godišnje", nastavila je ona Francesca. "Trebali bismo jesti masnu ribu barem jednom tjedno kako bismo dobili preporučenu količinu omega-3 DHA kako bi nam pomogli da očuvamo zdravlje očiju, ali samo četvrtina ispitanih odraslih osoba rekla je da to čini."

GALERIJA: Bolovi u leđima i rukama dok ste za računalom: Na ove uzročnike sigurno niste mislili! 

1/3

Podijelila je neke ideje za uključivanje više ribe u redovnu prehranu. "Probajte odrezak od lososa jednom tjedno sa zelenim povrćem. Ili kod kuće napravite paštetu od skuše, dodajući žlicu grčkog jogurta i žličicu hrena u file skuše u listićima", savjetovala je.Međutim, priznala je da neće svi moći jesti ovu hranu. U tom slučaju, savjetovala je nabaviti zalihe dodataka omega 3.

Francesca je objasnila više i o prednostima vitamina B2. "Vitamin B2 također podržava zdravlje očiju pomažući u održavanju normalnog vida. Međutim, jedna od osam (13 posto) žena u dobi od 19 do 64 godine ne dobiva dovoljno vitamina B2 u svojoj prehrani kako bi zadovoljila niži referentni unos hranjivih tvari (razina na kojoj dolazi do nedostatka). Vitamin B2 nalazi se u mliječnim proizvodima, jajima, nemasnom mesu i lososu", poručila je. 

Francesca je dodala: "Tu su zatim tri karotenoida – lutein, zeaksantin i mezo-zeaksantin koji se prirodno nalaze u stražnjem dijelu oka u makuli, gdje tvore makularni pigment (žuta boja). Dok se karotenoidi nalaze u voću i povrću, samo četvrtina nacije i samo jedan od deset tinejdžera jede voće i povrće preporučenih pet puta dnevno. "Kelj i špinat ključni su izvori luteina; narančasta paprika daje zeaksantin, a kukuruz šećerac oboje. Dakle, obojite tanjur voćem i povrćem i pokušajte voditi aktivan, zdrav način života", zaključila je. 

Nutricionist otkrio: Ovo su tri najgore namirnice koje možete pojesti! 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije