Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kako ih se riješiti?

Mlijeko i šećer sigurno povećavaju rizik od akni

olivia munn (1)
21.02.2013.
u 10:00

Istraživanje je potvrdilo koliko je velika važnost pravilne prehrane za sprečavanje pojave akni...

Ipak postoji veza između akni i hrane koju jedemo. Analiza studija o stanjima kože u posljednjih desetljeća pokazala je da konzumacija namirnica s visokim glikemijskim indeksom i pijenje mlijeka ne samo da pogoršava akne nego ih u nekimslučajevima i aktivira.

Čokolada, šećer i masnoće glavni su krivci za infekcije na koži. Za mlijeko se vjeruje da uzrouje akne zbog hormona koje sadrži, a vrlo je zanimljiv podatak da su oni koji su pili obrano mlijeko imali nagori ten, odnosno čak 44 posto ispitanika razvilo je akne. Smatra se da je to posljedica prerade mlijeka kojom se povećava razina hormona. Što se tiče hrane s visokim glikemijskim indeksom, ona se brzo apsorbira u krvotok, a na razvoj akni utječe zbog hormonalnih promjena koje su pokreće (lučenje inzulina).

Nečist ten koji uzrokuju akne nastaje kombinacijom velike količine sebuma i nagomilavanja mrtvih stanica kože na licu koje začepljuju pore i dovode do infekcije. Na proizvodnju povišene količine sebuma utječu hormonske oscilacije što objašnjava zašto čak 80 posto tinejdžera ima problema s aknama.

Stručnjaci upozoravaju da ožiljci od akni mogu dovesti do anksioznost, niskog samopoštovanja i depresije, piše Daily Mail.

Komentara 1

OB
-obrisani-
18:58 21.02.2013.

Ja se samo pitam zašto ljudi jedanput ne shvate da je pasterizirano mlijeko toksično i da su posljedice neizbježne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije