Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZNATE LI?

Matematički zadatak za 5. razred osnovne zbunio i odrasle: 'I to bi 10-godišnjaci trebali riješiti?'

Shuttershock
21.02.2023.
u 14:30

'Mark je u ponedjeljak pročitao prvih 30 stranica, a onda u utorak još jednu osminu knjige. Preostalu je četvrtinu knjige pročitao u srijedu. Koliko knjiga ima stranica?'

Nedavno je jedna mama iz Bostona, SAD, na Redditu podijelila matematički zadatak koji je za zadaću trebao riješiti njen desetogodišnji sin, učenik petog razreda osnovne. Zadatak od djece traži da izračunaju koliko stranica ima knjiga, a mnogi su na forumu priznali kako ga ni sami ne bi znali riješiti.

Glasi ovako:

“Mark je u ponedjeljak pročitao prvih 30 stranica, a onda u utorak još jednu osminu knjige. Preostalu je četvrtinu knjige pročitao u srijedu. Koliko knjiga ima stranica?", 

Gotovo svi su na Redditu pisali da je pitanje preteško za desetogodišnjake pa je i objavljeno uz napomenu "Provjeri jesi li pametniji od učenika petog razreda osnovne škole". 

“Često razmišljam kako bi se nekim ljudima, prije nego ih se 'pusti u društvo', trebale testirati neke osnovne vještine. No onda vidim ovako nešto i shvatim da se ni mene nije trebalo pustiti među ljude...", našalio se jedan korisnik, no našlo se i par njih kojima jednadžba i nije bila tako teška.

“Zapravo izgleda kao bilo koji drugi matematički zadatak koji sam rješavao u 5. razredu", napisao je jedan. 

A da zadatak nije težak mislio je i jedan diplomirani inženjer primijenjene matematike koji je, za sve koji su se s njim mučili, ponudio i rješenje.

- Podijelite 30 stranica s pet da vidite koliko iznosi jedna osmina knjige, a odgovor je šest stranica - objasnio je.

Onda, kaže, jednostavno pomnožite osam puta šest što je 48 i jednadžba je riješena!, prenosi NY Times.

Daske za rezanje, daljinski upravljač...Ove stvari u kućanstvu prljavije su od - toaleta!

Ključne riječi

Komentara 12

MI
Mikis
15:46 21.02.2023.

30+x/8+x/4=x 30=(8x-x-2x)/8 30=5x/8 240=5x 240/5=x x=48 ovaj zadatak je tezak za 10 godisnjake

BR
Brankko
13:49 22.02.2023.

Bit je također u tome da učenik/pojedinac zna pretvoriti tekst zadatka u nekakav matematički izraz -- dakle radi se o razumijevanju pročitanoga. Učenje i služi tomu da pojedinac može razumjeti ono što čita i da to što razumije može primijeniti za ma što.

HR
Hrvoje5
14:41 22.02.2023.

Krivo. Ili je netko pogrešno preveo original. Ako je 30 str prva 1/8, onda imaš 1/8 u pon, opet 1/8 u utorak i ako kaže da je u sri pročitao preostalu 1/4, onda se radi o 120 str ukupno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije