Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPOZNAJTE PRVU NOMINIRANU DIVU

Maggie je baš cool! Vozi avion, skuplja legiće, a bavi se i sportskim ronjenjem

Magda Milas Gržetić
Foto: Privatni album
1/13
27.09.2018.
u 15:04

Bankarska analitičarka Magda Milas Gržetić, jedna je od nominiranih u kategoriji "Žena u muškom svijetu" u sklopu našeg izbora za "Divu godine"

Koliko često imate priliku upoznati ženu koja je toliko zaljubljena u letenje da je postala - pilot? Mi ih ne znamo mnogo, zapravo, samo jednu - radi se o Magdi Milas Gržetić koja je na Instagramu poznatija pod nadimkom @maggie.skyhunter.

Foto: Privatni album/MailOnline

Po struci je magistra ekonomije, diplomirala je smjer marketing na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a trenutačno radi u banci kao analitičar upravljanja novčanim sredstvima u sektoru gospodarstva. Također, posljednje, no nimalo manje važno - majka je Laure, male djevojčice koja ima godinu i pol.

Foto: Privatni album/MailOnline

Za sebe kaže kako je po prirodi vrlo znatiželjna, pa odatle i zanimanje za avijaciju:

S letenjem sam krenula prije skoro 4 godine kao supstituciju za ronjenje. Po prirodi sam znatiželjna, prije svega volim učiti, volim nove aktivnosti i istraživanje novih stvari. Često imam potrebu testirati vlastite granice. A i imam tu dozu drskosti da uvijek kažem “zašto ne bih i ja mogla…”.

Foto: Privatni album/MailOnline

Magda je nadodala kako je tražila bijeg od stvarnosti i hobi s kojim će se moći baviti i kad nije blizu mora, kao što je slučaj s ronjenjem. Inače je kreativna i romantična duša i zaljubljena u plavetnilo:

Gledajući u nebo sam shvatila da bi letenje bila super zamjena. Plavetnilo mi je i nebo i more.

Foto: Privatni album/MailOnline

Zapravo je sportska pilotkinja, a od profesionalnih se pilota razlikuje po broju sati naleta, broju ispita i ovlaštenja koje je potrebno položiti da bi se ušlo u komercijalne vode:

Moja dozvola je rekreativna te imam ovlaštenje letjeti jednomotorne propelerce. Za postati pilot svakako je potrebno mnogo odricanja i to ne samo vremenskog, nego i financijskog, da ne spominjem motivacije, truda i kontinuiranog učenja, kako teoretskog tako i praktične primjene kroz samo letenje.

Foto: Privatni album/MailOnline

I sama kaže kako ženama statistika avijacije ne ide u prilog. Naime, u svijetu ima manje od 5% ženskih pilotkinja, a tu su i predrasude:

Otkako postoji čovječanstvo, postoji i podjela poslova s obzirom na spol i mislim da će to još dugo dugo trajati. I mislim da su žene od silnog dokazivanja ravnopravnosti s muškarcima i što sve mogu napraviti poput njih pa i bolje, zaboravile biti dame. Tako da mene ne opterećuju tuđa mišljenja, nisam ništa više pošteđena, jer sam žena ili manje sposobna od nekog muškarca, jer sam žena.

Magda kaže kako su gradivo, priprema i pravila ista i vrijede za sve jednako. Dodaje kako se svi moraju odricati i truditi da bi nešto postigli jer se baš nitko ne rodi s urođenim znanjem. Tvrdi kako joj je vjerojatno lakše jer joj je suprug pilot pa s njim mnogo priča o letenju, a on je upoznaje s neprilikama koje bi joj se mogle dogoditi tijekom letenja te mogućnostima rješavanja istih. Inače, njezin suprug Tomislav profesionalni je pilot te radi kao kapetan putničkog zrakoplova Fokkter 100 u jednoj hrvatskoj charter kompaniji.

Foto: Privatni album/MailOnline

Priznaje kako ih je spojilo letenje, a prisjetila se tog važnog trenutka:

Bilo je to jedno prekrasno sunčano jutro na stajanci (“parkingu” za avione) generalne avijacije na Plesu. Taman sam završila let sa svojim instruktorom Miroslavom Mecom u Cessni 150. Krenula sam prema zgradi zračne luke, prošla ispred još jedne Cessne i tu sam naletjela na Tommyja, a on je pokušao započeti razgovor. Nema puno ženskih sportskih pilota u Hrvatskoj, tako da mislim da nije htio propustiti priliku. Pozvao me na let zajedno s kolegom pilotom, a nakon što sam odmjerila kolegu i shvatila da djeluje bezazleno i pouzdano, odlučila sam im se pridružiti. U generalnoj avijaciji se svi znaju, tako da mi je i moj instruktor pokazao palac gore za tu odluku, da ne ispadne da se vozim sa strancima. U svakom slučaju, to mi je bila odluka života. I Tommyju i meni. Danas smo u braku i imamo preslatku bebicu.

Foto: Privatni album/MailOnline

Napravila je i velik uspjeh. Naime, u posljednje se vrijeme uspjela, kako sama kaže, organizirati, pa je čak i sama letjela!

Foto: Privatni album/MailOnline

Magda i Tomislav, a u tri godine proputovali su dijelove Europe, Azije, Amerike... Za sva europska odredišta kažu da su joj spektakularna, a bili su i u Maleziji, na fenomenalnom Baliju te u neponovljivom New Yorku:

Kamo god putujemo, nastojimo se spojiti s lokalnim aeroklubom te unajmiti avion za panoramski razgled destinacije na kojoj smo. To je bilo nezaboravno u Portugalu gdje smo letjeli u Cessni iznad Atlantika i najzapadnije točke Europe, Cabo da Roca. U Barceloni smo također letjeli s Cessnom na nekih 300 metara uzduž obale... U New Yorku smo imali priliku letjeti helikopterom iznad Manhattana, dakle to je bilo nešto nezaboravno!

Foto: Privatni album/MailOnline

Obiteljskoj strasti prema letenju posvetila je i Instagram profil The Skyhunter Family u kojoj glavnu riječ vodi LEGO. Rekla je kako i ona i Tommy vole LEGO figurice, no njezina ljubav, kako sama kaže, prilično je ozbiljna:

Imam sigurno nekoliko stotina različitih figurica. Oduvijek ih volim, a sad tijekom porodiljnog sam došla na ideju da slažem našu obitelj u LEGO varijanti. Prava istina iza LEGO Skyhuntera je možda malo psihijatrijske naravi...

Foto: Privatni album/MailOnline

Magda je objasnila i što je pod tim mislila. Naime, s obzirom na to da su često odvojeni zbog prirode njegova posla, često i po tri tjedna u komadu, ona kroz LEGO slaže situacije u kojima bi voljela da su skupa. Brojne su bladgane proveli odvojeno, ne mogu mnogo toga planirati tako da u Magdinoj mašti vrijeme provode vozeći bicikle, doručkujući u krevetu, kiteći bor, farbajući uskršnja jaja, na zimovanju...

Foto: Privatni album/MailOnline

U razgovoru s Magdom, odmah će vam za oko zapeti i njezin fantastičan stil odijevanja. Njezine najdraže shopping-destinacije su one na internetu, poput Asosa, Zare i H&M-a. Zamolili smo Magdu da nam opiše svoj stil:

Volim boje i jedinstvene komade i često nađem odlilčne komade na sniženju, vjerojatno jer ih nitko drugi ne bi nosio, a ja ih izvrsno iskombiniram. Također, na putovanjima volim izdvojiti koji kunu više i priuštiti si neki jedinstveni komad nakita ili neku torbu.

Foto: Privatni album/MailOnline

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije