Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JESTE LI ZNALI

Liječnik objasnio kako pijenje mlijeka može pomoći nakon jedenja jako začinjene hrane

Shutterstock
03.09.2022.
u 07:00

Postoji znanstveni razlog zašto pijenje mlijeka može pomoći kod bolova uzrokovanih jedenjem jako začinjene hrane, no neće svaka vrsta mlijeka pomoći

Začinjena hrana nije za svakoga, no svatko ju je probao barem jednom u životu. Ponekad samo želimo isprobati neku novu, pikantniju hranu, a kasnije nas sustignu posljedice. U tom trenutku mnogi znaju posegnuti za čašom mlijeka, a kako tvrdi liječnik, nisu u krivu. 

Jedan liječnik objasnio je da mlijeko zaista ublažava bol, no ne može svaka vrsta mlijeka donijeti olakšanje, piše Mirror.

Pečete jaja za doručak na suncokretovom ulju? Nakon ovog vjerojatno više nećete:

1/5

Da bismo razumjeli kako mlijeko može pomoći, prvo moramo razumjeti zašto začinjena hrana može uzrokovati bol. Sve je to, naime, povezano s kapsaicinom, aktivnom komponentom koja se nalazi u chilli papričicama. Kada se taj kapsaicin veže za receptore na jeziku, dobijemo osjećaj topline ili abrazije. Liječnik ističe da, iako se možda osjećamo kao da je chilli papričica izazvala kemijsku opeklinu, to nije slučaj. 

Srećom. određeni spojevi mogu pomoći u otapanju kapsaicina, a oni su lako dostupni u određenim vrstama mlijeka. Voda ne može pomoći jer nema potrebna svojstva, ali ne možete koristiti niti bilo koje mlijeko. 

- Mlijeko sisavaca sadrži kazein koji je lipofilan protein, što znači da djeluje kao deterdžent na kapsaicin, zahvaljujući tom repu masnog ugljikovodika. Biljno mlijeko poput sojinog, rižinog. kokosovog ili bademovog ne sadrži kazein, pa vam takva vrsta mlijeka u ovom slučaju neće pomoći - objasnio je liječnik. 

Tvrdi da alkohol također otapa kapsaicin, ali većina alkoholnih pića neće napraviti razliku zbog različitih razina koncentracije, tako da je svakako bolje držati se mlijeka. 

Što jesti za život bez boli i upala? Stručnjaci otkrivaju koje namirnice uključiti u prehranu:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije