Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bolje je za zdravlje

Liječnica savjetovala da jedete ovo za doručak: Povećat ćete energiju i smanjiti žudnje za hranom!

Shutterstock
27.03.2023.
u 11:30

Sljedeći put kad budete išli pripremati svoj omiljeni doručak, svakako na svoj tanjur dodajte namirnice bogate proteinima

Većina ljudi prilagođava svoj dnevni jelovnik prema okusima koje vole, a ponekad i zdravstvenim ciljevima koje imaju. Neki daju prednost hrani za izgradnju mišića, drugi hrani koja voli kožu, a neki uravnoteženim obrocima.

Bez obzira u koju grupu pripadate, nema štete u dodavanju neke hrane bogate dopaminom na vaš tanjur. Doktorica integrativne medicine Amy Shah, objašnjava kako to učiniti i zašto djeluje na smanjenje žudnje i povećanje energije, piše Mind Body Green.

Ovo je 10 namirnica koje biste odmah trebali početi jesti:

1/11

Što su dopaminske namirnice?

To su u biti namirnice bogate proteinima; jogurt, jaja, orašasti plodovi i sjemenke i slično.

- Hrana s visokim udjelom proteina prirodno je hrana bogata dopaminom jer sadrži aminokiselinu zvanu tirozin, koja se pretvara u dopamin u mozgu, i to je sjajan način da započnete dan - kaže Shah.

Veza između dopamina i žudnje za hranom

Želju potiče dopamin, kaže Shah, za razliku od hranjenja vašeg tijela. Ipak, tu želju možete zaustaviti tako da si date veliki nalet dopamina putem hrane bogate proteinima, osobito rano tijekom dana.

- Ujutro pojedite hranu bogatu proteinima jer želite tu motivaciju, želite taj pogon, želite tu energiju. Dopamin je usko povezan s noradrenalinom, koji vam daje taj poticaj adrenalina ujutro. Doručak pun proteina također vam pomaže da ostanete siti, tako da je manja vjerojatnost da ćete se tijekom dana upustiti u kompulzivno grickanje nezdravih stvari - dodala je.

Visoko proteinska hrana

Trebali biste osigurati da u svom dnevnom doručku imate neke visokoproteinske sastojke. Ne mora to biti isto jelo svako jutro (osim ako volite ritual dosljednog prvog obroka), stoga slobodno crpite inspiraciju iz namirnica i recepata u nastavku i imajte ih pri ruci. Evo kratkog popisa nekih sastojaka s kojima biste mogli eksperimentirati:

  • jaja
  • pureća kobasica
  • svježi sir
  • zob
  • grčki jogurt
  • tofu
  • slanutak
  • leća
  • pileća prsa
  • dimljeni losos

Pizza je zdraviji doručak od pahuljica!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije