Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Ako kupujete domaće mlijeko, ovo obavezno morate učiniti...

Termički obrađeno mlijeko niskog je rizika, dok neprokuhano može biti opasno za djecu, starije, trudnice..., kažu u HAH-u
09. prosinca 2016. u 22:33 1 komentara 7044 prikaza
26.02.2016., Zagreb - Na Trznici Jarun pusten je u rad mljekomat farme muznih krava OPG Hrust.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Prokuhati ga ili ne, pitanje je koje si opetovano postavljamo kod kupnje mlijeka iz mljekomata. Proizvođači nas uvjeravaju da je sirovo ukusnije, zdravije, hranjivije, pravo i može se piti odmah iz boce, no iako i iz Hrvatske agencije za hranu (HAH) pozivaju na poticanje domaće proizvodnje, upozoravaju kako mlijeko iz mljekomata ipak nosi određene rizike i svakako bi ga prije konzumacije trebalo prokuhati, posebno kad je u pitanju osjetljivija populacija građana.

Istraživanje HAH-a u tri sezonska razdoblja tijekom godine dana na 30 mljekomata u Hrvatskoj pokazalo je, naime, kako je od 87 ukupno uzetih uzoraka u četiri slučaja zabilježena Listerija monocytogenes, o čemu je obaviještena i sanitarna inspekcija, u 18 slučajeva nađen je zlatni stafilokok ili Staphylococcus aureus te u 10 slučajeva Coxiella burnetti koja je uzročnik Q groznice.

– Činjenica je da sve te bakterije mogu biti opasne za naše zdravlje. No već za dvije minute na temperaturi iznad 70 Celzijevih stupnjeva uništavaju se, prokuhavanjem još brže i sigurnije, te se ono preporučuje odmah nakon povratka s tržnice, nikako dan ili dva poslije, nakon što je mlijeko odstajalo u hladnjaku – objašnjava dr. sc. Brigita Hengl, koordinatorica Odbora za biološke opasnosti HAH-a.

26.04.2016., Zagreb - Kristijan i Maja Pandek imaju farmu muznih krava u Rugvici.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL moderni mljekari Živimo u gradu, zarađujemo na selu anketa mljekomat Pijete li domaće [ANKETA] Svježe mlijeko je ukusnije, ali često se ne sjetimo natočiti si ga iz mljekomata

U istraživanju HAH-a, u kojem su sudjelovali laboratoriji Hrvatskog veterinarskog instituta i Veterinarskog fakulteta u Zagrebu te Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, mlijeko se testiralo i na Salmonelu spp, Campylobacter spp., E-coli, Yersiniju enterocefalitica, Mycobacterium ovium subsp. parathuberculosis te virus enzootske leukoze goveda.

B. Hengl kaže kako se testiralo sve što bi se u mlijeku s mljekomata, poučeni iskustvima drugih zemalja, moglo pojaviti.

Ti patogeni mikroorganizmi ovaj put nisu nađeni. No valja znati kako nigdje u svijetu nije pronađena metoda kojom bi se posve otklonila mogućnost njihove prisutnosti u sirovu mlijeku.

Pregledom dosad objavljenih radova o epidemiološkim slučajevima u RH zaključak je kako je u nas vrlo malo slučajeva povezano s mlijekom kao izvorom infekcije, što je i razumljivo ako se uvaži činjenica da, u skladu s prehrambenim navikama, konzumiramo gotovo isključivo pasterizirano ili sterilizirano mlijeko. 
– Prokuhavajte zato i ono s mljekomata – poručuju iz HAH-a.

>> Konzumirate mlijeko iz mljekomata? Evo na što djeca, trudnice i stariji moraju jako paziti

U šest uzoraka nađeni i tragovi antibiotika

HAH se nije bavio uzrocima kontaminacije mlijeka s mljekomata, potječe li ono iz stada ili nedovoljno čistih mljekomata. Za takvo mlijeko u nas nisu propisani ni parametri kvalitete kakve prolazi termički obrađeno i upakirano mlijeko na našem tržištu, no pokazalo se da u nekim uzorcima osciliraju i količine mliječne masti, bjelančevina...

Brzim testom s niskim pragom tolerancije u šest su uzoraka pak otkriveni i antibiotici, penicilin, amoksiciklin... – U toleriranim su dozama, ali bi bilo poželjnije da ih u mlijeku uopće nema – kaže dr. sc. Hengl. Potrošači, pokazale su ankete HAH-a, mlijeko iz mljekomata kupuju jer je zdravije (38%), a 29% jer na taj način podržavaju domaću proizvodnju.

Mojmira Pastorčić
NITKO SE NIJE NADAO
Mojmiri je u sinoćnjoj emisiji u kadar ušetao nezvani gost, snimka je hit na internetu
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • than:

    Opet ista prica... Ovi iz HAH-a kao da su placeni sa strane. Cemu da kupujem mlijeko sa mlijekomata, ako cu ga prokuhavati ?!?!? I cemu toliki silni antibiotici, ako je to istina ? Jel' itko hrani krave kako su to ... prikaži još! radili nasi stari, travom i preko zime sijenom uz dodatka kuruza ili svi trpaju koncentrate ?!?!?!