Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Konopljino ulje – moćan saveznik protiv metaboličkih poremećaja

Ulje konoplje idealno je za ljudsku prehranu jer sadrži odličan omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina (3:1) koje su bitne za zdravlje srca i krvnih žila...
15. srpnja 2013. u 10:30 0 komentara 53671 prikaza
ulje,  (1)
Foto: Thinkstock

Ulje sjemenki konoplje zbog svojeg povoljnog sastava masnih kiselina ima izrazito terapeutsko djelovanje na organizam. Osim sastava i omjer esterificiranih esencijalnih nezasićenih masnih kiselina (% ω-6 masnih kiselina, linolne i γ-linolenske, podijeljen s % ω-3 masnih kiselina, α-linolenske i stearidonske) u konopljinu je ulju vrlo blizu idealnog (3:1) i najvažnije je svojstvo za učinkovitu simultanu metaboličku konverziju PUFA u organizmu.

S obzirom na metaboličku kompeticiju ω-6 i ω-3 masnih kiselina za vezanje na enzim delta-6 desaturazu, pravilan prehrambeni omjer od velikog je značaja za razmatranje stanja općeg zdravlja, što i potvrđuju pozitivni rezultati kliničkih istraživanja kroničnih bolesti uz upotrebu konopljina ulja.

Samo desetak godina ranije optimalan omjer nezasićenih masnih kiselina smatrao se između 5 i 10:1, a soja je bila najšire korištena uljarica s omjerom 7:1. Danas se iz rezultata istraživanja o prehrani i kroničnim bolestima sve više u svijest dovodi shvaćanje da je omjer nezasićenih masnih kiselina 3:1, koji je prisutan u mediteranskoj i japanskoj prehrani, zapravo idealan i optimalan za ljudsku prehranu te se konopljino ulje s prosječnim omjerom nezasićenih kiselina 3:1 treba početi jasno deklarirati kao najbolje za ljudsku upotrebu, piše nutricionist Nikola Roca za Wish.hr.

Zahvaljujući visokom sadržaju višestruko nezasićenih masnih kiselina (75-85%), ulje konoplje zaista je idealno za ljudsku prehranu. Također je poznato da se u uljima sa zasićenim masnim kiselinama većina masnoća “razbija”; djelomično se pretvaraju u energiju ljudskog tijela, a djelomično se nakupljaju (kolesterol na stijenkama krvnih žila) ili talože u masnim stanicama, dok ulja s nezasićenim masnim kiselinama poput konopljina služe isključivo za regulaciju bioloških procesa u organizmu, kao i brojne druge fiziološke funkcije.

Kako konopljino ulje sadrži gotovo idealan omjer omega-6 i omega-3 (3:1) koje su bitne za zdravlje srca i krvnih žila, konzumiranjem ovog ulja smanjuje se opasnost od srčanog udara jer omega-3 masne kiseline smanjuju zgrušnjavanje krvi i poboljšavaju profil kolesterola u plazmi. Ulje konoplje sadrži i mononezasićene masnoće koje snižavaju razinu lošeg LDL-kolesterola, a podižu razinu protektivnog HDL-kolesterola. U nedavnom istraživanju dobiveni rezultati pokazuju znatno sniženje ukupnog kolesterola u serumu za 13%, povećanje HDL-kolesterola za 10%, sniženje LDL-kolesterola za 61%, sniženje triglicerida za 15%, kao i sniženje omjera LDL/HDL kolesterola za 65%, i to u samo 30 dana korištenja konopljina ulja u prehrani. Takav statistički značajan rezultat potvrđuje izrazitu djelotvornost bioloških komponenata u konopljinu ulju na regulaciju metaboličkih poremećaja osobito kod problema lipidnog disbalansa.

Zahvaljujući svojem izbalansiranom sastavu, konopljino ulje uistinu pozitivno utječe na sprječavanje bolesti srca i krvnih žila, ali osim toga djeluje i na ublažavanje neugodnih učinaka predmenstrualnog sindroma te na otklanjanje teškoća koje se pojavljuju kao posljedica multiple skleroze, raka i shizofrenije. Konopljino ulje također sprječava pojavu osteoporoze jer njene esencijalne masne kiseline povećavaju apsorpciju kalcija i njegovo deponiranje u kostima čime poboljšavaju njihovu čvrstoću i rast. Konopljino ulje sadrži vitamin D čija je primarna uloga održavanje homeostaze i konstantne koncentracije kalcija i fosfata u krvnoj plazmi. Vitamin D pospješuje njihovu apsorpciju iz probavnog trakta i time pridonosi jačim kostima i zdravim zubima te je vrlo učinkovit u razvoju i rastu djece. Također sadrži i vitamin E koji u organizmu djeluje kao antioksidans i antikancerogen, te regulira brojne procese u organizmu. Ulje konoplje sadrži visok postotak minerala kalcija, magnezija i kalija.

Ulje konoplje je i jedino jestivo ulje koje sadrži neposredne metabolite esencijalnih masnih kiselina linolne i alfa-linolenske, tj. gama-linolensku kiselinu (GLA) i stearidonsku kiselinu (SDA). Zbog toga spriječava slabljenje metabolizma esencijalnih masnih kiselina i pomaže postizanju ravnoteže u tijelu koji su rezultati genetskih čimbenika, unosa ostalih masnoća, starenja i životnih navika. Ljudskom su tijelu potrebne obje esencijalne masnoće i GLA za reguliranje hormona, održavanje i strukturu imunog sustava te za održavanje metabolizma stanica. Omjer tih masnih kiselina još je i posebno važan za strukturu stanične membrane koja je osnova svake žive stanice. GLA i nedavno otkriveni omega-3-stearidon važni su čimbenici za biosintezu prostaglandina i nužno potrebni za djelovanje hormona, rad živaca, kontrakciju mišića i reguliranje krvnog tlaka. Pod normalnim uvjetima ljudsko tijelo ima dovoljno nužno potrebne alfa-linolenske kiseline za proizvodnju prostaglandina; međutim, pod utjecajem stresa, slabe prehrane i genetskih pogrešaka dolazi do njezinog pomanjkanja i razvoja infekcijskih bolesti. Gamalinolenska kiselina, osim što balansira brojne biološke procese u organizmu, također djeluje protuupalno, jer je po kemijskoj strukturi slična prostaglandinima koji imaju ključnu ulogu u reguliranju jačine upalne reakcije organizma, u zacjeljivanju rana i ozljeda kože, kod gubitka vode, stvaranja ugruška i drugih procesa.

Istraživanja su pokazala da GLA i srodne masne kiseline uništavaju stanice raka, ali ne i normalne stanice, te se preporuča u terapiji kod tumorskih oboljenja. Poznato je isto tako da u dijabetičara nije moguće stvaranje GLA iz linolne kiseline pa je zato poželjno uzimanje dodataka prehrani za bolje djelovanje živčanog sustava te sprječavanje obolijevanja živaca tijekom dijabetesa. Također ulje konoplje je izrazito bogato i gama-tokoferolom koji svojim visokom antioksidacijskim potencijalom štiti ulje od kvarenja i kod ljudi poboljšava lipidni profil sprječavajući aterosklerozu, srčane i moždane udare i razvoj tumora. Uz sve te biološke čimbenike, konopljino ulje sadrži i visoku koncentraciju fitosterola (biljni oblik kolesterola), koji značajno snizuju razinu kolesterola u serumu sprječavajući njegovu apsorpciju iz probavnog trakta i time pomažu u balansiranju lipidnog profila u krvi, a također utječu na ravnotežu hormonskih funkcija u organizmu.

Sada Vam je kristalno jasno kako je konopljino ulje nezamjenjiv sastojak svake kućne ljekarne i kao takvo ga svako kućanstvo treba imati i koristiti radi postizanja dobrog stanja općeg zdravlja. Danas nekolicina hrvatskih pionira, počevši od proizvođača Matičnjak, po novoj regulativi u uzgoju i proizvodnji konoplje za prehranu osiguravaju domaće tržište ovim vrlo djelotvornim proizvodom visoke kvalitete, i to po tehnologiji nerafinirano i nefiltrirano, hladno prešano na 28°C, čime se osigurava postojanost, stabilnost i trajnost svih biološki aktivnih komponenti u ulju sjemenki konoplje.

S nutricionističkog stajališta definitivno se preporuča upotreba konopljina ulja takve visoke kvalitete u svakodnevnoj prehrani, te će u tri mjeseca zasigurno svaki tjelesni sustav osjetiti kako se obogatio hranjivim sastojcima i regulirao od brojnih poremećaja i raznih nefizioloških patoloških stanja. Ovaj vrhunski proizvod plod je sinergije prirode i čovjeka, i kao takav pretočen u bočicu čistoga zdravlja vam se pruža da za njim posegnete i vratite ono što vam je kroz moderan i stresan zapadnjački način života od Vašega zdravlja oduzeto.

I vjerujte prirodi jer priroda jest zdravlje!

OSVOJITE MAKEOVER
Žudite za promjenom? Prijavite se na naš makeover i osvojite CCC cipele i torbicu

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.