Mnogi bi mogli pretpostaviti da alkohol nakon otvaranja zadržava svoju kvalitetu neograničeno dugo, ali to je pogrešno mišljenje, čak i za pića s visokom razinom fermentacije i šećera. Svoju vrhunsku kvalitetu zadržavaju samo određeno vrijeme. Poznavatelj viskija, koji želi osigurati da obožavatelji uživaju u svojim pićima u vrhunskom stanju, podijelio je informacije o dugotrajnosti raznih alkohola i savjete za njihovo održavanje svježima, prenosi Express.
Daniel Ufland otkrio je da je jedna od najčešćih pogrešaka pretpostavka da alkohol traje zauvijek nakon otvaranja, ali to nije istina. "Koliko god volimo čuvati izvrsnu bocu viskija ili vina za posebne prilike, toliko vrijeme uzima svoj danak. Bilo da se radi o vintage crnom vinu ili vrhunskoj votki, važno je uživati u njima dok su na vrhuncu i znati kada je vrijeme da ih maknete iz svog bifea", objasnio je. Dodao je da je za njegove kolege, entuzijaste viskija, dobra vijest da žestoka pića traju dulje od većine, ali čak i ona s vremenom gube svoj karakter.
"I ne radi se samo o očuvanju, već o potpunom doživljaju bogatih okusa prije nego što nestanu. Vino i pivo, s druge strane, nakon otvaranja imaju značajno kraći rok trajanja, a to se vidi kada više nemaju onakav okus kakav bi trebali. Posljednje što itko poželi je poslužiti piće koje je izgubilo draž. konačnici, sve je u razumijevanju vaših pića, njihovom najboljem uživanju i pravilnom skladištenju", objasnio je. Evo koliko određena pića traju nakon otvaranja.
Vino: Ljubitelji vina primjećuju osjetljivost vina na zrak jer čim čep pukne, počinje oksidacija koja mijenja njegov okus i nijansu. Dugotrajnost nakon otvaranja ovisi o vrsti vina. Bijela i rose vina zadržavaju svoj okus svega tri do pet dana nakon otvaranja. "Kako biste usporili oksidaciju, tako morate ponovno dobro zatvoriti bocu i spremiti je u hladnjak. Ostavite je vani i poslužit ćete jabučni ocat umjesto vina", rekao je Ufland.
Što se tiče crnih vina, ona mogu zadržati svoj karakter i do tri ili četiri dana ako se začepe i drže u hladnom i mračnom prostoru. Ipak, nakon 48 sati često počnu gubiti svoju snagu i počinju nagovještavati kiselost. Kada govorimo o pjenušavim vinima, uključujući šampanjac, tada je njihov rok trajanja izrazito kratkotrajan. "Pjenušava vina, kao što je šampanjac, najosjetljivija su. Gube pjenušavost u roku od jednog do dva dana, čak i ako su zatvorena čepom", rekao je stručnjak.
Skladištenje vina nakon otvaranja postaje umjetnička forma. "Kada je riječ o vinu, sve je u njegovom pravilnom skladištenju nakon otvaranja. Zrak je i prijatelj i neprijatelj vina. Uživati u vinu na vrhuncu znači ograničiti izloženost zraku što je više moguće", rekao je Ufland.
Pivo: Nakon otvaranja piva, njegova svježina gotovo trenutno nestaje s obzirom na njegovu šumeću esenciju. Što se tiče lagera i svijetlih piva, njihov rok trajanja je kraći. "Nakon jednog do dva dana, okus će početi gubiti", objasnio je Ufland. Za optimalno čuvanje, preporučuje se rashlađeni, zatvoreni spremnik, ali najbolje ih je ispijati ubrzo nakon odčepljivanja.
Slavni hmeljni okus IPA piva, sa svojim hrabrim karakterom i neizbježnom dozom radosti ispunjene hmeljem, može se hrabro boriti protiv znakova kvarenja na kratko. Međutim, obično gubi svoj bogati okus već dan ili dva nakon otvaranja. "Mirisi hmelja i gorčina koji definiraju IPA brzo nestaju kada su izloženi zraku", pojasnio je stručnjak. Kada je riječ o gušćim napitcima kao što su stoutovi i porteri, ova pića pokazuju se nešto otpornijom.
GALERIJA: Pijete li ova alkoholna pića? Mogla bi biti dobra za vas!
Mogu imati rok trajanja nešto dulji od svojih lakših kolega, potencijalno najviše do tri dana, ali kao što Ufland upozorava, "bogati, pečeni profili počet će nestajati". Za entuzijaste koji vole zamršene mješavine craft piva prožetih voćem, biljem ili čak začinima priča je manje sretna. Nakon inicijalnog otvaranja, ova piva brzo gube svojstvo, a različiti okusi koji značajno obilježavaju njihovu prepoznatljivost često se brzo prigušuju, ostavljajući tekućinu s prilično ravnim okusom unutar 24 sata.
Žestoka pića: Pića poput viskija, votke i ruma snažno se odupiru vremenu. "Što se tiče otpornosti na vremenske uvjete, žestoka pića su poznata po svojoj izdržljivosti. U njima se može uživati puno duže nakon otvaranja u usporedbi s pivom ili vinom, ali nemojte se zavaravati. Čak i žestoka pića počnu gubiti svoj osebujni karakter, iako nakon dvije godine ili više", pojasnio je Ufland.
Viski, votka, rum i džin dolaze opremljeni snagom koja im daje dugotrajnost nakon otvaranja. Njihov visoki udio alkohola služi kao prirodni konzervans, omogućujući većini žestokih pića da zadrže svoje suštinske kvalitete otprilike dvije godine, pod uvjetom da se pravilno čuvaju: u mirnim, hladnim uvjetima bez svjetlosti, zatvoreni čvrsto pričvršćenim čepom. Međutim, kako se tekućina u vašoj boci smanjuje, vidjet ćete da zrak koji se diže stvara mjesta za oksidaciju, suptilno utječući na okus svakim danom.
Bilo da se radi o vintage Cabernetu ili pouzdanom lageru, nepogrešivi znakovi pokazat će vam je li se piće pokvarilo. Kiseli zadah, ružna plijesan, zamućenost ili bilo koji neobičan okus definitivni su znak da se odreknete pića. Ljubitelji vina također mogu primijetiti promjenu nijanse ili oštar smrad octa.
Volite povremeno popiti 'čašicu'? Kad pijete, pijte džin jer je najzdravije alkoholno piće
Pivo bi moglo izgubiti svoju pjenušavost i poprimiti gorčinu, dok alkoholna pića koja su općenito "bolja" u suočavanju s vremenom mogu izgubiti svoju prepoznatljivu aromu ili se činiti razvodnjenom nakon previše susreta s kisikom. "Kad sam u nedoumici, jednostavno vjerujem svojim osjetilima. Ako piće ima miris, okus ili loš izgled, bolje ga je baciti nego riskirati da popijete nešto što se pokvarilo, posebno vino ili pivo", rekao je Ufland. U srcu vaših omiljenih pića koja gube svoju draž leži oksidacija koja je posebno oštra prema vinima i pivima, miješajući se u njihov miris i okus puštajući kisik u akciju.
google prevoditelj je opet napravio KATASTROFALAN prijevod...