Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Koja zanimanja imaju najviše prekovremenih i gdje su Hrvati u odnosu na Europu

Najveći broj ispitanika u Hrvatskoj kao razlog za prekovremene navodi veliki opseg posla i manjak radnika
21. studenoga 2019. u 14:21 2 komentara 906 prikaza
Foto: Shutterstock

The Mirror je prenio rezultate istraživanja koji su pokazali tko zapravo radi najviše prekovremenih sati. Direktori tvrtki rade 13,2 sata tjedno više, na drugom mjestu su profesori i učitelji s 12,9 sati tjedno, a na trećem mjestu menadžeri financijskih institucija koji u tjednu rade 11,3 sata više. Tvrtka ADP provela je istraživanje na 10.000 radnika u Europi, a pokazalo se kako Nijemci rade najviše prekovremenih sati. Postotak radnika koji su redovito radili više u Njemačkoj je 71,1 posto, slijedi Španjolska sa 66,9 posto, pa Velika Britanija sa 65,9 posto. 

Plovi svijetom Damir (43) je na kruzeru već dvije godine: 'Život na brodu i taj posao istodobno mrziš i voliš'

Agencija za mjerenje učinaka komunikacije i istraživanja MediaNet provela je istraživanje koje je pokazalo da gotovo polovina Hrvata radi redovite prekovremene sate. Najveći broj ispitanika kao razlog prekovremenom radu navodi veliki opseg posla i manjak radnika koji bi posao obavili. 

Prije dvije godine, Večernji list je pisao da se Hrvatska ubraja u zemlje EU s najduljim radnim tjednom u kojem žene i muškarci u prosjeku rade 40 sati, dok s druge strane u prosjeku odlaze u mirovinu nakon samo 32 godine radnog staža, po čemu pripadamo među države s najkraćim radnim vijekom.

DOBRO RAZMISLITE Ovo biste trebali učiniti ako mrzite svoj posao

Britanski sindikat Trades Union Congress ustanovio je da je 61,4 posto učitelja u osnovnoj školi radilo prekovremeno i da im to nije plaćeno. To je otprilike 12,9 dodatnih sati tjedno

Dok hrvatski nastavnici u nastavi rade do 24 sata, u Irskoj rade do 25 sati, u Danskoj i Francuskoj do 27, a u Njemačkoj i Belgiji do 28, kažu prošlogodišnje statistike. Pri tome u mnogim zemljama, uključujući primjerice Francusku, nastavni sat traje 60 minuta, a ne 45.  Kako kažu podaci OECD-a, 35-tjednu godišnju nastavu u svijetu imaju samo Hrvatska, Japan i Francuska. U Španjolskoj nastavna godina traje 37 tjedana, u Austriji, Italiji i Grčkoj 38, a u Sloveniji i Češkoj čak 40. 

Usamljeni klijenti Je li ovo posao budućnosti? Ova žena radi kao profesionalna osoba za maženje!

 

Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
 • Avatar andrej II kara von bruxeles
  andrej II kara von bruxeles:

  Ova statistika pokazuje da su nastavnici u Hrvatskoj u boljem položaju u odnosu na kolege u Sloveniji recimo. Po broju učenika po nastavniku su isto ispod EU prosjeka. Omjer plaće i prosječne plaće u zemlji isto tako ih stavlja u ... prikaži još!u vrh EU-a, Nažalost po rezultatima učenika su na dnu.

 • Avatar muljib@vecernji
  muljib@vecernji:

  Nije da baš razumijem članak. Prodavačice i sobarice rade po maksimalno dopuštenih 60 sati tjedno. Više od toga ne smiju, a svi znamo da rade. One ne spadaju u radnike ? Sramota ! To su zanimanja koja donose najviše novca proračunu !