Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crni užitak

Kava - pit je ili ne piti, pitanje je bez točnog odgovora

kava
Reuters/Pixsell
03.03.2010.
u 15:30

Mnoge su studije provedene o pozitivnom, odnosno negativnom utjecaju kave na zdravlje. No, većinom rezultati nisu isključivi, niti strogi.

Medicinska istraživanja o kojima javljaju mediji ponekad su zbunjujuća, a zna se dogoditi da budu oprečna. No, možda su najčešća oprečna istraživanja koja upućuju na štetnost, odnosno korisnost kave. Neki će vam tako reći da je zdrava u umjerenim količinama, neki da je ne treba uopće piti, a neki će vam čak reći da u kavi možete uživati neograničeno. Istina je, vjerojatno, negdje u sredini.

Na primjer, oni koji konzumiraju kavu rjeđe su skloni srčanoj aritmiji, a ujedno nema naznaka da nekoliko šalica kave dnevno povećava rizik od ateroskleroze, zadebljanja zidova krvnih žila, što može dovesti do srčanih udara i drugih problema. Štoviše, sastojak kave, koji nije kofein, mogao bi biti zaslužan za smanjenje rizika od dijabetesa kod žena.

U istraživanju o utjecaju kave na srčani ritam sudjelovala su 130.054 člana u sklopu programa Kaiser Permanente Medical Care, a dva posto njih dospjelo je u bolnicu zbog srčane aritmije. No rizik da će dospjeti u bolnicu bio je 18 posto manji kod onih koji su pili četiri ili više šalica kave dnevno u usporedbi s onima koji nisu pili kavu.

- Bilo je to iznenađenje za nas, nismo sigurni jesmo li spremni tvrditi da bi ljudi trebali piti kavu kao prevenciju za srčanu aritmiju - kaže dr. Arthur Klatsky, koji je predvodio istraživanje.
Istraživanjem nije utvrđen razlog zašto bi kava mogla smanjiti probleme s ritmom srca.
- Može stvar biti u tome da se oni koji piju kavu bolje hrane ili više vježbaju. Ne možemo sa sigurnošću reći da kava nije povezana s nekim manjim problemima sa srčanim ritmom, ali ne toliko da moraju biti hospitalizirani.
Sve što liječnici nakon ove studije mogu preporučiti jest da oni koji imaju problema sa srčanim ritmom ne moraju prestati piti kavu.     

Sve u svemu, ni izrazito pozitivan niti izrazito negativan utjecaj kave na zdravlje nije potvrđen, pa tako, osim ako se izrazito bojite za zdravlje, zasad ne morate prestati s tom svojom navikom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije