Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za čistu kožu

Kako se riješiti mitesera - zauvijek?

Njega lica
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
04.11.2013.
u 10:00

Ako istovremeno koristite i trake za čišćenje pora i kremu možete imati jaku iritaciju kože, stoga se prije radije konzultirajte s dermatologom.

Vodite rat s miteserima? Iako vam zbog toga neće biti ništa lakše, niste jedini koji se muči s tim problemom. Te male, crne točkice na licu teško je ne zamijetiti. Žene često pribjegavaju pokrivanju svakakvih nesavršenosti lica s nekom vrstom pudera. No, u ovom slučaju to nije najbolja ideja, odnosno, nije rješenje problema. 

Miteser je vrsta akne, a nastaje kada se mrtve stanice, masnoća kože i bakterije nakupe u folikulu dlake, a crna "kapica" nastaje zbog oksidacije. Miteseri se obično javljaju na T-zoni (područje čela, nosa i brade) kada koža luči mnogo sebuma upravo zbog žlijezda lojnica koje su tu najgušće smještene. Oksidirano ulje je ono što daje crnu boju miteseru, ne prašina ili nečistoća. Potrebno je svakodnevno održavati higijenu lica i češće raditi pilinge kako biste s površine kože uklonili mrtve stanice. Koristite kreme prema vašem tipu kože.

Kada već imate problem s miteserima, jedna od preporuka je koristiti kremu Retin - A, ali nikako bez recepta i savjetovanja s dermatologom. Krema je na bazi retinola, salicilne kiseline i benzoil peroksida no kreme na bazi retinola upotrebljavajte samo noću jer sunčeva svjetlost može osporiti djelovanje. Kremu nanosite na cijelo područje na kojem se nalaze miteseri, ne samo na "crne" kapice. 
Korištenje "flastera" za čišćenje pora lica i uklanjanje mitesera dobro je privremeno rješenje, no na ovaj način nećete spriječiti izbijanje novih mitesera. 

Ako istovremeno koristite i trake za čišćenje pora i kremu možete imati jaku iritaciju kože, stoga se prije radije konzultirajte s dermatologom. 

Iako je krema s gore spomenutim sastojcima pokazala dobre rezultate, morate biti svjesni da se tih malih crnih akni nećete riješiti preko noći. Potrebno je strpljnje i do nekoliko mjeseci da problem nestane.  

Ako inače imate problema s aknama nemojte odagađati posjet dermatologu jer jaki upalni procesi mogu na licu ostaviti i trajne ožiljke. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije