Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Kako se pravilno peru zubi?

Jeste li znali da prema istraživanjima Hrvati peru zube svakih 5 dana ili jednom tjedno? Kako je karijes još uvijek jedna od najčešćih bolesti usta te zauzima prvo mjesto među najraširenijim bolestima u svijetu, neophodno je pravilno prati zube dva puta na dan uz korištenje odgovarajuće četkice i paste za zube.
25. kolovoza 2017. u 10:43 11 komentara 34100 prikaza
pranje zubi
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/2

Kako se pravilno peru zubi objašnjava dr. dent. med. Adnan Šabulić iz Adident Dental Centra

[video: 21512 / ]

Kako odabrati pravu četkicu?

Pri odabiru četkicu važno je odlučiti se za onu koja ima mekana vlakna ​– soft ili ultra soft, a izbjegavati tvrda vlakna i tvrde gumene (silikonske) materijale jer može doći do oštećenja zubnog mesa i strukture unutar usne šupljine.

Kako se pravilno peru zubi?

Najbolje bi bilo da pacijent u glavi podijeli usnu šupljinu na 4 dijela i krene od prve. Tehnike koje se najčešće kombiniraju su metoda kružnog pokreta i tehnika iščetkavanja. Napomenimo da glava četkice te vlakna moraju biti pod kut​om od 45 stupnjeva u odnosu na zub i zubno meso kako bi ušle unutar prostora između zubi i eliminirale preostale čestice hrane.

Kod tehnike četkanja kružnim pokretima pazimo da u gornjoj čeljusti vlakna idu tako da masiraju zubno meso, dakle pokreti su od zubnog mesa prema zubima. Donja čeljust zahtijeva suprotan pokret – od zubnog mesa prema gore. Kod tehnike iščetkavanja čeljust čistimo tako da četkicu povlačimo od zubnog mesa prema zubu i lagano iščetkamo.

Kako znati jesu li zubi dobro oprani?

Iako se često može čuti da pranje mora trajati oko tri minute, to nije istina. Nakon što operemo zube, možemo jezikom prijeći preko njih i tako detektirati ima li na njima još naslaga. Kroz rutinu ćete razviti osjećaj. Kada smo oprali zube, nastavljamo s čišćenjem jezika na kojemu živi velik broj bakterija. Učinite to četkicom ili gumom koja se nalazi na drugoj strani glave četkice. Isperite usnu šupljinu vodicom za ispiranje, očistite prostor među zubima koncem i proveli ste potpun​u oralnu higijenu.

Više o tome kako do blistavog osmijeha saznajte OVDJE

VIP izdvaja za Vas

 • Avatar Aristarhh
  Aristarhh:

  Tek na fakultetu sam progledao i shvatio koliko nas obmanjuju raznorazni intelektualni luzeri. Rezultat toga je da nikome ništa olako ne vjerujem u potpunosti. Zubi su dio evolucije živih bića i vole da ih se skupa sa desnima tretira (masira) ... prikaži još! kao u prohujalim milenijumima. Glupost učenih luzera je i nužnost temeljitog žvakanje hrane. Cijeli životinjski svijet nastoji što prije progutati hranu. Sve vrste zuba su samo u tu svrhu stvorene. Ko zna što je glikemijski index i njegov utjecaj na zdravlje lakše će shvatiti. Najnovija teorija da stres nije štetan je vrlo blizu istini. Cijeli živi svijet živi pod stresom svakodnevno. No na stres se uvijek odgovara adekvatnom reakcijom a ne mirnim odgovorom tj gutanjem kako se veli. Itd itd. Jedite sve što volite iz asortimana vaših predaka.

 • Avatar Made in Germany
  Made in Germany:

  Sa elektricnom cetkom ujutro i navecer. Uz ispijanja chemikalne vode za zube i usta. Ujutro, takoder, posebna sa umjetnom cetkom za jezik. A navecer, takoder, sa Zahnseide. Jednom u 5 dana ciste osnivaci feral tribuna i njihova zuto-crvena braca...

 • HV_LAKI102:

  Zubi nisu oprani ako nije koristen konac za ciscenje zubi.Hrana koja se zadrzava izmedu zubi,posebno kutnjaka,moze se izbaciti samo koncem i oni koji ga ne koriste puni su blombi i karijesa.Cak niti pranje zubi elektricnom cetkicom nije dovoljno da se ... prikaži još! zubi ociste kvalitetno,ponovicu jos jednom;bez koristenja konca zubi nisu ocisceni.Osobno,od kako zadnjih 20 godina koristim konac kod pranja zubi i elektricnu cetkicu, neznam sta je karies.