Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko bi rekao..

Kakav alarm koristite pri buđenju? Znanstvenici tvrde da će vam jedan zvuk dati više energije!

Pexels
30.11.2023.
u 07:00

Ovi zvukovi imaju energizirajući učinak, povećavaju uzbuđenje, kogniciju i pažnju

Ujutro vam se teško ustati pa odgađate buđenje i nekoliko puta? Navodno, jutarnji umor može biti povezan sa zvukom alarma. Barem tako tvrdi nedavna australska studija koja je otkrila da određeni zvukovi alarma mogu smanjiti jutarnju omamljenost, tako da se brže probudite i osjećate se budnijima, piše CNBC.

Sudionici studije koji su se probudili uz melodičnu pjesmu imali su nižu razinu jutarnje omamljenosti od onih koji su odabrali zvuk grub i glasan zvuk alarma, prema nalazima studije. Čini se da pjesme s melodijama imaju energizirajući učinak, "povećavaju uzbuđenje, kogniciju i pažnju", što vam pomaže da se osjećate manje omamljeno dok se budite, napisali su istraživači s Kraljevskog instituta za tehnologiju u Melbourneu.

VEZANI ČLANCI:

Razlog? Istraživači pretpostavljaju da kombinacija tonova koji se podižu i spuštaju u melodiji pjesme "potiču uzbuđenje unutar našeg sustava, što zauzvrat može dovesti do povećane budnosti", kaže Stuart McFarlane, glavni autor studije- “Zamislite scenarij u kojem će sportaš biti bolji kada se zagrije. Melodija može 'zagrijati naš mozak' učinkovitije za dnevnu aktivnost umjesto da nas šokira na akciju." 

S druge strane, čini se da glasan i grub alarm "zbunjuje našu moždanu aktivnost kad se probudimo", rekao je Adrian Dyer, koautor, u objavi. Potrebno je provesti više istraživanja kako bi se utvrdilo koje bi vrste pjesama bile najbolje za "tromost sna", odnosno prijelaz iz sna u budnost, ali McFarlane predlaže uključivanje melodijskih zvukova uz koje možete pjevušiti.

 U studiji su autori označili dvije pjesme za koje vjeruju da bi bile dobre melodije za razbuđivanje: “Good Vibrations” od The Beach Boysa i “Close to Me” od The Cure. “Pjesma koju trenutno isprobavam je 'Borderline' od Madonne,” kaže McFarlane. Drugi čimbenici, uključujući osobni glazbeni ukus ljudi, također mogu utjecati na to koliko je pjesma za alarm učinkovita. 

"Ako možemo nastaviti poboljšavati naše razumijevanje veze između zvukova i budnog stanja, mogao bi postojati potencijal za primjenu na mnogim poljima, posebice s nedavnim napretkom u tehnologiji spavanja i umjetnoj inteligenciji", rekao je Dyer u priopćenju. Doista, autori studije primijetili su da bi ovi nalazi mogli imati važne implikacije za ljude u mnogim profesijama - od NASA-inih astronauta do dežurnih liječnika - koji se moraju brzo probuditi i biti pripravni. No bez obzira na vaše zanimanje, omamljenost tijekom dana može utjecati na vaš učinak. Inercija sna obično traje do 30 minuta nakon buđenja, a pokazalo se da se produljuje dva do četiri sata, kaže McFarlane. "Ako uspijemo smanjiti ove simptome mijenjanjem zvukova alarma koje koristimo u melodičnije i skladnije, mogli bismo barem krenuti prema sigurnijim uvjetima za sve", kaže on.

Ne možete zaspati? Evo što se događa s vašim tijelom kada spavate manje od šest sati!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije