Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijest "sebića"

Kad je uslikan prvi "selfie"? Tijekom života okinemo ih 25,000, a najpoznatiji je...

Instagram
17.01.2019.
u 12:16

Trend "selifeja" ili, kako su ga mnogi na hrvatski preveli - sebića, zapravo je započeo 2010. godine

Prije devet godina lansiran je iPhone 4, a kad je "selfie" u pitanju, nakon toga više ništa nije bilo isto. Zašto? To je prvi pametni mobitel s prednjom kamerom, pa je bilo lakše fotografirati se i pritom vidjeti kako će fotografija izgledati prije nego je okinete. Istraživanja pokazuju kako ljudi tijekom života uslikaju 25,000 sebića, a Rawhidove statistike kažu da se u sekundi na Instagram uploada 1000 "selfieja". Svaki dan diljem svijeta uslika ih se čak milijun. Ako upišete "#selfie" u tražilicu na Instagramu izbacit će vam gotovo 380 milijuna fotografija s tim heštegom. 

U studenom 2013. godine, riječ "selfie" sa trona je izbacila "twerk" i "bitcoin" i tako postala riječ godine Oxfordovog engleskog riječnika. Pojam je definiran kao fotografija sebe koju je osoba uslikala, obično pametnim telefonom ili web kamerom i objavila na društvenim mrežama. 

Ovaj se pojam zapravo prvi put upotrijebio još u rujnu 2002. godine. Australac je sam sebe uslikao jer se noć prije napio i razbio usnicu. Pa je tražio savjete svojih prijatelja što da radi s ranom. Njegov identitet i dalje ostaje misterij. Mnogi lingvisti analizirali su taj pojam, pa zaključili kako bi riječ "selfie" zapravo bila upotpunosti odgovarala australskom jeziku. Oni imaju tendenciju preoblikovanja riječi na način da one završavaju na "ie". Recimo, "barbecue", odnosno roštilj, oni zovu "barbie", pa tako "self" ili "ja", mogu nazvati "selfie". 

Prvi selfie iz 18. stoljeća

Ipak, znanstvenici kažu kako je prvi "selfie" uslikan još davne 1839. godine. Učinio je to Robert Cornelius, ali mu je trebalo mnogo više vremena nego nama danas. Morao je maknuti leću, utrčati u kadar i stajati mirno tri do 15 minuta, pa ponovno zamijeniti leću. 
Mi danas ne koristimo baš takve fotoaparate, a jedna od najvećih inovacija u fotografiranju "selfieja" definitivno je bio "selfie stick" ili štap. Patentirao ga je kanadski inovator Wayne Fromm 2005. godine, a već sljedeće godine koristio se u Americi. No, ovo je bilo ipak malo prerano, jer tada društvene mreže još nisu bile toliko popularne. Tek 2012. godine Yeong-Ming Wang patentirao je "alat" koji će moći držati pametni telefon i to je zapravo prva prava preteća "selfie sticka", no tek dvije godine kasnije počeo se upotrebljavati taj izraz. 2013. dobio je srebrnu medalju na sajmu inovatora Concours Lepine.

Jedan od najpoznatijih "selfieja" posljednjih godina je onaj s 86. dodjele Oskara. Ta fotografija s mnogo glumaca i Ellen DeGeneres u sredini, najviše je puta "retweetana" i podijeljena više od 2 milijuna puta prije no što je ceremonija završila, pa je čak i doslovno srušila Twitter na jedno kratko vrijeme. 

Foto: Twitter

Najpoznatije ljubiteljice "selfieja" su i sestre Kardashian Jenner koje svojim sebićima čak i krše pravila. Na pretposljednoj MET gali, najmlađa sestra Kylie Jenner unatoč zabranama fotografiranja, okinula je "selfie" u WC-u s mnogim poznatim zvijezdama koje su u tom trenutku bile tamo. Fotografija je na Instagramu lajkana više od 3,5 milijuna puta. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

annual bathroom selfie

Objavu dijeli Kylie (@kyliejenner)

Njena polusestra Kim, "selfieje" slika od kad zna za sebe, pa je čak suprugu Kanyjeu Westu poklonila i knjigu koju je napravila baš za njega, a unutra se nalazi više stotina njenih sebića. 

Na internetu je poznata i situacija iz njihove obitelji, kad "selfie" još nije bio ni blizu ovoliko popularan. Kimina sestra Khloe je zbog vožnje u pijanom stanju završila u zatvoru, a dok su je sestre i majka Kris vozile u zatvor, Kim se bezbrižno fotografirala u automobilu. (Ne mobitelom, fotoaparatom...)

via GIPHY

Koliko se cure rođene 90-ih sjećaju dance hitova iz tog vremena?

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar reference
reference
13:36 17.01.2019.

hebo vas Hollywood i selfie. prvi selfie sam ja napravio jos 1976-te u Panami.. da, da dobro ste procitali 1976.

BL
bljak007
13:01 17.01.2019.

A moš mislit.

GI
Gips
15:53 17.01.2019.

Znači nakon 25.000 umreš. Ja onda imam još lufta, 24.997 puta mogu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije