Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje o stresu među mladima

Jedna od tri djevojčice u dobi između 11 i 16 godina misli da je predebela

mladi par
photos.com
10.12.2009.
u 10:08

Djeca su pod prevelikim pritiskom medija i popularne kulture koja im nameće kriva očekivanja. Žalosno je da se ujutro bude i već su pod stresom, a nemaju s kime o tome popričati.

Jedna od tri djevojčice u dobi između 11 i 16 godine zabrinuta je zbog svoje težine jer se smatra predebelom, pokazalo je istraživanje o stresu provedeno među 4500 mladih u toj dobi. Veliki broj djevojčica pati zbog toga što imaju lošu predodžbu o vlastitom tijelu. Djevojčice žele biti lijepe, a zabrinute su i zbog svađa sa prijateljima kao i financijske situacije svojih roditelja. Dječake, pak, najviše muče roditeljske svađe, bubuljice i vršnjačko nasilje. Zatim slijede strahovanja u vezi s karijerom i debljinom.

Glasnogovornik klinike Essex Physiotherapy, koja je provela istraživanje, izrazio je zabrinutost što je tako mnogo djevojaka u depresiji zbog svoje težine, umjesto da u toj dobi uživaju u životu. Mladi su pod prevelikim pritiskom medija i popularne kulture koja im nameće kriva očekivanja. Istraživanje je također pokazalo da su vrlo mladi ljudi pod stresom zbog raznoraznih stvari: muči ih što moraju slušati roditeljske svađe, što imaju loš ten i bubuljice, bore se s dosadom i smatraju da se ne odijevaju kako bi trebali.

- Žalosno je da se toliko djece ujutro budi i već je pod stresom zbog takvih stvari, a nemaju s kime popričati. Nažalost, dosta njih okreće se instantnim i nezdravim rješenjima poput alkohola, cigareta, droge i nezdrave hrane, umjesto da fizički vježbaju i relaksiraju se, kaže glasnogovornik.

Čak jedna od tri djevojčice u toj dobi odmah čim se probudi preplavljena je zabrinutošću, dok se to događa četvorici od desetorice dječaka. Isti broj djevojčica svaki dan strahuje od dolaska u školu jer se tamo mora susresti sa obvezama, učiteljima i zlostavljanjem drugih učenika. Četiri od deset dječaka i djevojčica kažu da su trajno pod stresom, a djevojčice tada utjehu traže u hrani.

 

NAJVEĆE BRIGE IZMEĐU 11. i 16. GODINE ŽIVOTA

 

DJEVOJČICE 

1. Loš ten i bubuljice

2. Smatraju da su predebele 

3. Imaju nekoliko ili nijednog prijatelja 

4. Teško im je raditi domaće zadaće 

5. Druga ih djeca zlostavljaju

6. Smatraju da se loše odijevaju 

7. Zabrinute su zbog buduće karijere 

8. Brinu jer nemaju dečka 

9. Svađaju se s prijateljima 

10. Roditeljska financijska situacija 

 

DJEČACI 

1. Roditeljske svađe 

2. Loš ten i bubuljice 

3. Druga djeca ih zlostavljaju

4. Imaju nekoliko ili nijednog prijatelja 

5. Muče se s domaćom zadaćom 

6. Zabrinuti su zbog buduće karijere 

7. Smatraju se predebelim 

8. Brinu jer nemaju djevojku

9. Dosadno im je 

10. Svađaju se s prijateljima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije