Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprez!

Izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane može vam napraviti ovo....

žena jede
Foto: Thinkstock
1/8
17.08.2018.
u 09:40

Oni koji su konzumirali malo ugljikohidrata, a to podrazumijeva manje od 40 posto kalorija iz te skupine namirnica, te oni koji su s ugljikohidratima pretjerivali u svojoj prehrani s više od 70 posto, bili su u povećanom riziku od prerane smrti

Odlučili ste se na dijetu i skidanje neželjenih kilograma i odmah pomislili kako je vrijeme da iz svoje svakodnevne prehrane izbacite ugljikohidrate?

Upravo to je nešto što bi mogla biti loša odluka, smatraju stručnjaci nakon što su proveli istraživanje i zaključili kako izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane može imati za posljedicu kraći životni vijek.

Pokazalo je to istraživanje koje je obuhvatilo 15,428 osoba u SAD-u, a čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet Public Health.

Zdrava prehrana, tvrde, mora obuhvatiti i ugljikohidrate, ali u umjerenim količinama. Tijekom 25-godišnjeg istraživanja, znanstvenici su zabilježili kako je 6293 osobe umrlo preranom smrću, a povezalo se to s pretjeranom ili premalom konzumacijom ugljikohidrata.

Oni koji su konzumirali malo ugljikohidrata, a to podrazumijeva manje od 40 posto kalorija iz te skupine namirnica, te oni koji su s ugljikohidratima pretjerivali u svojoj prehrani s više od 70 posto kalorija, bili su u povećanom riziku od prerane smrti u usporedbi s onima koji su ugljikohidrate konzumirali umjereno (50 do 55 posto).

Zaključak istraživanja jest da izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane može skratiti život za čak četiri godine. 

Komentara 3

DU
Deleted user
10:22 17.08.2018.

Na prvim godinama medicine se ući međuodnos raznih prehrambenih čimbenika....pa je jedino logično “svačega pomalo””...sve ostalo je put u poremečaj (dugoročno, dakako). Na kratke staze čovjek može i bez jela! Na duže, nije preporučljivo a i čovjek se odmah loše osjeća! Zato nisu potrebna velika istraživanja!

DD
dobar.d
14:06 17.08.2018.

Bolje ugljikohidrat nego pakt!

AU
austrougarskigeneral
11:43 17.08.2018.

ja ne mogu bez ugljikohidrata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije