Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
moje zdravlje

Istina ili mit? S menopauzom dolazi i više kila?

menopauza
Foto: Thinkstock
26.02.2014.
u 08:47

Preporučljivo je manje jesti i više se kretati.

MIT S menopauzom dolazi i više kila

ISTINA

Točno. Smatra se da oko 1% ženske populacije ulazi u prijevremenu menopauzu ili menopausu praecox (ona koja nastupa prije 40 godine). Mora se istaknuti da u Hrvatskoj, u kojoj udio ženske populacije iznosi oko 2,300.000, oko 13% žena između 30. i 39. godine ulazi u premenopauzu, razdoblje koje obilježavaju manje i veće hormonske neregularnosti uz posljedične kliničke značajke, kao što su smanjena reprodukcijska sposobnost, odstupanja u trajanju menstruacijskog ciklusa, neregularna krvarenja, poremećaji sna, depresija, osjećaj nemogućnosti reguliranja vlastitoga tijela, pad libida...

Zbog sporijeg bazalnog metabolizma našem tijelu je potrebno znatno manje energetskog unosa, što dovodi do prirasta težine u prosjeku 6 do 8 kg u vremenskom razdoblju od 2 do 5 godina.

Promjenom hormonskog režima, ne samo spolnih hormona nego često i štitnjače, dolazi do metaboličke promjene, odnosno do usporavanja u energetskim potrebama, a prehrambene navike ostaju iste.

Preporučljivo je manje jesti i više se kretati.

>>Evo zašto žene 'moraju' imati redovite seksualne odnose

>>Menopauza ne znači kraj ženstvenosti, to je zlatno doba

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije