Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pojačajte imunitet

I tjelesna aktivnost važna je za prevenciju zimskih bolesti

prehlada
Foto: Thinkstock
15.12.2014.
u 09:45

Oduprite se prehladama i gripi ove zime

Prehlade, viroze, umor, ali i sezona gripe među najvećim su zdravstvenim “strahovima” u zimskim mjesecima. Glavni uzrok oboljenja leži u oslabljenom imunitetu i usporenom metabolizmu. No, nedostatak kretanja, “teška” zimska prehrana, premalo svježeg voća i povrća te boravak u zatvorenom također su razlozi porasta broja oboljelih od prehlade ili gripe.

Pad imuniteta

– Većoj učestalosti akutnih bolesti tijekom zime pogoduje i dulji boravak u zatvorenom prostoru, stoga su tjelesne aktivnosti, kao i u svim ostalim godišnjim dobima, vrlo važne za sve generacije, a osobito za djecu i omladinu – objašnjava dr. med Ante Runje, specijalist obiteljske medicine iz Poliklinike Runje za magazin Moje zdravlje.

Mnogo tekućine

U sezoni gripe važno je provoditi vrijeme na svježem zraku i izbjegavati zatvorene prostore u kojima boravi veći broj ljudi. Liječnici savjetuju i pojačane higijenske mjere, poput pranja ruku koje treba biti vrlo temeljito (sapunom oprati prostore između prstiju, koji ponekad mogu ostati nečisti), ali i kulinarske, kao što su dulje kuhanje svježih namirnica i temeljito ispiranje voća i povrća, u čijem čišćenju može pomoći i soda bikarbona (u malim količinama).

Zimsku prehranu svakako treba obogatiti voćem i povrćem, odmarati se i spavati te unositi dovoljno tekućine za poticanje metabolizma i probave. Osim vode, za hladnih dana idealan napitak su i čajevi, koji, obogaćeni limunovim sokom i medom, tijelu osiguravaju čišćenje i bolju probavu.

Unatoč ovim savjetima koji vrijede za sve, posebno oprezni moraju biti srčani bolesnici, osobe s kroničnim bolestima, starije osobe i mala djeca. Svi oni trebali bi se savjetovati s liječnikom o dodatnim mjerama opreza prije samog dolaska sezone gripe potkraj prosinca i početkom siječnja.

I stres je jedan od snažnijih čimbenika koji utječu na padanje imuniteta. Stres je povezan s užurbanim životnim stilom, nepravilnom prehranom, nedostatkom tjelesne aktivnosti, ali i problemima emocionalne prirode.

Izbjegavanje negativnog učinka stresa moguće je uz kretanje i vježbanje, prakticiranje opuštajućeg hobija, kvalitetan odmor, provođenje vremena u ugodnom društvu...

>>Ove 'zimske' namirnice konzumirajte za jači imunitet i bolje zdravlje!

>>Odbacite toplu dekicu, budite aktivni i za zimskih dana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije