Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bjelovarsko-bilogorska županija

I tehničari i kreativci u isto vrijeme, budućnost su isplanirali: mi smo ekipa koja se nakon studija vraća u Bjelovar!

Moja.hr
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/8
23.05.2023.
u 10:01

Mia, Jan, Marin i Antonio uspješni su učenici bjelovarske Tehničke škole u kojoj se prošle godine za 96 mjesta na četiri smjera natjecalo čak 538 učenika

Unatoč iseljavanju cijelih obitelji iz Hrvatske te sve manje radnika, studenata, đaka..., i dalje ima škola u sredinama manjima od zagrebačke za koje je interes kudikamo veći nego što je broj učenika koje mogu primiti. Jedan je od takvih primjera Tehnička škola u Bjelovaru gdje se za 96 mjesta na četiri smjera lani javilo čak 538 đaka, pa nema bojazni da će se razredni odjeli morati "kresati". Nije ni čudo što je takva navala na upis u školu kojoj je u fokusu povezivanje teorijskih s praktičnim znanjima, čiji kabineti za strojarstvo, elektrotehniku i računalstvo imaju najsuvremeniju opremu za nastavu, a učenici na školskim natjecanjima postižu zapažene rezultate, kako iz stručnih tako i iz općeobrazovnih predmeta. Trenutačno bjelovarsku Tehničku školu s tradicijom dugom šest desetljeća pohađa 375 učenika. Djevojke su u manjini, ima ih 46. Mia Perić jedna je od njih.

Nagrade i priznanja

Ide u treći razred, za građevinskog tehničara. Mia je ujedno i članica tima ovogodišnjih predstavnika Bjelovarsko-bilogorske županije u projektu Moja.hr. Jedina je djevojka u ekipi u kojoj su još i njezini kolege iz škole, Jan Malogorski iz drugog razreda s elektrotehničkog smjera, budući tehničar za računalstvo Antonio Vodopija iz drugog razreda te vođa ekipe Marin Vukmanović, učenik trećeg razreda, elektrotehničarskog smjera.

- Bjelovar je odličan grad, imamo i veleučilište, puno je radnih mjesta, ulaže se u sport... - govori nam Mia, i sama sportskog duha koji pokazuje i na školskim natjecanjima.

Voli i fotografiju, a namjerava studirati građevinu ili arhitekturu.

- Ja ću u Varaždin, na Sveučilište Sjever ili Fakultet organizacije i informatike. Zanimaju me mehatronika i mikroračunala. Zagreb sam već vidio, ovo će biti nešto novo. Dobro je u Hrvatskoj što je školovanje besplatno, a i studentski dom je jeftin. Kad završim, volio bih otvoriti firmu, servis za 3D printane dijelove. Ako se nešto potrga, da se u Bjelovaru popravi - kaže Marin, aktivni robotičar, čija se robotska ruka mogla vidjeti na nedavnom obilježavanju 60. rođendana škole.

Zaljubljenik je i u video i fotografiju, na natječaju "Struka okom tehničara" za svoju je fotografiju osvojio drugo mjesto. Mia je na tom natječaju bila treća. Prvo mjesto na ovogodišnjem županijskom natjecanju iz fizike, drugo iz matematike, najbolji na međunarodnom literarnom natječaju "Ljepota zavičajne riječi", drugi na županijskom Lidranu, prvi u algoritmima na školskom natjecanju iz informatike... Tko zna što li nam je još od svojih uspjeha samozatajni Antonio prešutio:

- Tehnička i gimnazija u Bjelovaru su odlične škole, imamo puno aktivnosti - kaže.

Nije još odlučio što će točno studirati, no bit će to sigurno vezano uz fiziku.

- Ovu sam školu upisao jer me zanimaju praktične stvari, štrebanje nije za mene. Nama su fizika i matematika temelj svih stručnih predmeta. Mene zanima i tehnika, a ne samo računala pa namjeravam ostati u području tehnike i robotike - govori Jan koji je ove godine išao na natjecanje iz engleskog jezika.

11.05.2023., Bjelovar - Projekt Moja hr Vecernjeg lista. Cetvero ucenika Tehnicke skole Bjelovar raditi ce jednominutni video kojim ce predstaviti Bjelovarsko-bilogorsku zupaniju. Photo: Damir Spehar/PIXSELL
Foto: Damir Spehar/PIXSELL, ilustracija

Vremena i za sport

Aktivni je sportaš, prije dvije godine bio je u skupini najboljih sportaša u gradu, zbog rezultata koje je postigao u tekvondou. Bavi se i sportskim penjanjem. Mia, Marin, Antonio i Jan polaznici su medijske grupe pod vodstvom profesorice hrvatskoga jezika Ivane Cikoje. I svi četvero svoju budućnost vide u Bjelovaru: - Našim videozapisom želimo pokazati ljepote bilogorskog kraja - kaže Marin.

- A i mi ćemo se bolje upoznati. Umreženi smo, imamo grupu, komuniciramo brzo i efikasno. Bit će lijepo i zanimljivo sudjelovati - dodaje Antonio kojem je ekipa povjerila pisanje scenarija za 60 sekundi videa koji snimaju.

- Oni su i tehničari i kreativci. Odmah su pristali - hvali ih profesorica Cikoja, kreatorica edukativnog stubišta na kojem su na lijevoj strani ispisane nepravilne, a na desnoj pravilne riječi pa učenici u hodu imaju prilike naučiti da se kaže ni s kim, a ne s nikim, oba, a ne obadva, je li, a ne da li... Tim se stubištem penjemo i mi, do na stropu oslikanog neba, zatim nas školskim hodnicima Mia, Jan, Antonio i Marin vode do kabineta u kojima nas upoznaju sa svijetom robotike, izradom 3D modela putem CAD/CAM programa, pokazuju nam opremljeni prostor u kojem će uskoro snimiti prvi podcast...

- Mi smo ekipa koja se nakon studija vraća u Bjelovar - uvjerena je Mia.

- Lijepo je tu, imamo puno događanja, mjesta za izlete, etnokuća, starih građevina, dvoraca, prirodnih ljepota... - nabraja Antonio.

- Samo, uz sve te ljepote bilo bi dobro da ima još sadržaja koji ih prate - dodaje Jan.

Foto: Shutterstock

Konjički, zdravstveni i cikloturizam glavni aduti, a za smještaj sve više vila s bazenima

Naši su ključni turistički aduti cikloturizam, planinarenje te zdravstveni i konjički turizam, kaže Marcel Medak, direktor TZ Bjelovarsko-bilogorske županije, na čijem se području sve sve više otvaraju ekskluzivne kuće za odmor s bazenima. Gosti uživaju i u domaćoj hrani u 13 restorana uključenih u projekt Okusi hrvatske tradicije. Razgledaju i kulturne znamenitosti, kakva je romanička crkva sv. Marije Magdalene u Čazmi, prvi hrvatski lokalitet uvršten na kulturnu rutu Vijeća Europe Transromanica. Ponudu Bjelovarsko-bilogorskog kraja upotpunjuju i brojna događanja. A ono što svakako vrijedi vidjeti su ovdašnje atrakcije - prvi biološki bazen te čarolija svjetla obitelji Salaj u Čazmi, Centar za posjetitelje Natura 2000 i Centar za promatranje ptica u Garešnici, Julijev park u Daruvaru, Kulturni centar "Mato Lovrak" u Velikom Grđevcu, Romska kuća u Maglenči, izletište Na malenom brijegu u Velikoj Pisanici...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije