Naslovnica Lifestyle

I gosti su nemogući: Konobar otkrio narudžbe kave koje ga izluđuju!

Alen konobari već deset godina. Nakupilo se svakakvog iskustva, a jedino onaj tko radi s ljudima može to razumjeti...
29. svibnja 2019. u 10:00 128 komentara 95353 prikaza
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Na svom je Facebook profilu već objavljivao priče iz konobarskog života, a ovaj put podijelio je jednu koja je bila veliki hit. Riječ je, naravno, o – kavi  koja je, kako on kaže, "nepresušna tema". S obzirom na to da je radio u brojnim kafićima, a zadnji put na Cresu u Neptunu (sezona, pa vi mislite...), vjerujemo da može napisati još milijun ovakvih priča, a mnogi će se moći s ovim poistovjetiti. Ako ništa, barem je duhovito! Ima svega, od toga da netko želi cappuccino bez pjene (koja je doslovno esencija cappuccina) ili naručuje "onu svoju kavu"... Uostalom, pročitajte sami. 

"Dogodovštine iz života konobara broj 3! :)

Ok, današnja tema su kave. To je jedna nepresušna tema o kojoj bih mogao pisati 15 dana, pa ću se potruditi opisati samo par 'top' situacija... :)

NEKAD I SADA Sjećate se ovog omiljenog kupališta Zagrepčana? Danas je srušeno do temelja!

Situacija 1. :

Postoje ljudi koji kavu piju za bijelim, smeđim, zelenim, ružičastim, ultraljubičastim ili što ja znam kakvim šećerom. Ali, jbg svatko ima neku svoju naviku. Najjači su oni koji kavu piju bez šećera, a ti na tanjurić staviš šećer.

E tu nastaje problem, jer taj šećer jednostavno ne smije biti na tanjuriću jer možda se sam od sebe probudi, podere i uđe u kavu i tako je zasladi da će onaj koji je pije pokupiti 7 šećernih bolesti. Jer, teško je jednostavno pustiti taj šećer na tanjuriću, šećer mora biti 17 km daleko, a za početak se bar mora baciti konobaru na tacnu....

Sad kad vidim nekog tko pije kavu bez šećera uzmem si visu za Ameriku da prije odnesem sav šećer koji imamo u kafiću da se slučajno ne bi našao u blizini... :)

Pogledajte video Nije uspjela stići do bolnice, pa rodila u autu; sin (10) sve snimio

Situacija 2. :

Ljudi vole svakog dana nešto novo naučiti. Tako izgleda vole naučiti i strane riječi. Najbolje je kad nauče riječ macchiato. Ali, samo riječ. Značenje je nebitno.

Pa bi on tako macchiato s mlijekom, a ona pak jedan macchiato bez mlijeka. U cijeloj toj priči njima je u glavi macchiato valjda neki novi cool izraz za kavu, ali ni sami ne znaju kakvu pa za svaki slučaj naglase i ostale krajnje nepotrebne informacije.

Situacija 3. :

Dođe ona sva sređena i važna, nabacila novu frizuru poslije 35 godina pa odlučila sebe počastit kavom. I tako bi ona cappuccino, ali bez pjene. Pitam ja nju želi li možda macchiato?

Ali ne, ona želi baš cappuccino bez pjene onako kao macchiato, ali da je cappuccino i da nema pjene. 
Odnio sam joj macchiato. 
Bila je zadovoljna.

Situacija 4. :

Sjelo poletno društvo na terasu i stižem ja, a oni kreću s narudžbama :

- Ja bi kavu s mlijekom...
- Ja bi veliki macchiato...
- Ja bi onako malo kave i malo mlijeka
- Ja bi kavu i toplo mlijeko sa strane
- Ja bi cijeđenu naranču..

Ok, ovo zadnje nema veze s pričom, ali narudžba živcira.. :) A što se tiče ovih drugih, kao da smo u nekom kvizu gdje moraš što više naziva iskoristiti za istu stvar jer nije drek, nego se pas posrao.. :)

Situacija 5. :

Meni osobno najdraža. Narudžba ide: Onu moju kavu!

I sad ja gledam po kafiću u ladice, frižider, u skladište bacim pogled, čak krenem na terasu kad ono svuda naša kava, nitko nije donio svoju... :)

I onda shvatiš da oni misle na posebnost svoje ultra posebne i unikatne narudžbe za kavu. Jer obična kava i veliki macchiato zbilja mogu biti urađeni na 374394738747 načina pa upravo taj njihov treba zapamtiti...

Ali ok, bar je u toj priči čaša vode i dalje naša, a ne njhova :)

Situacija 6. :

- Molim te jednu moju kavu kad stigneš.

"Deepfake" montaža 'Zdravko Mamić' propjevao: Pogledajte kako izgleda njegova izvedba poznatog country hita

Ja bi teoretski stigao pred kraj smjene, ali ako sačekaju tu kavu duže od 48 sekundi nastaje panika jer rok od dolaska i 'kad stigneš' prema univerzalnom načinu mjerenja valjda traje 47 sekundi..
Ne smiješ kasnit jbg, jer onda valjda nisi stigao... :)

Eto, to je to za danas... Sutra će već bit neka nova tema..."

 

Na Trešnjevački plac otišli smo po ljubavne savjete, pogledajte što su nam kumice rekle:

POSLOVNA RJEŠENJA
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar dras32
    dras32:

    Umijece priprave cappuccina je upravo u tone da pjena bude toliko cvrsta da kovanica ne smije propasti kroz nju a oni bi cappuccino bez pjene 😂😂😂 sigurno si doma pravi ono mlijeko u prahu sa malo instant kave sto se ... prikaži još! po trgovinama prodaje pod cappuccino.

  • Avatar emigrant
    emigrant:

    Ja sam seljak i uvijek naručujem kavu s mlijekom.

  • Avatar Alien
    Alien:

    Za razliku od ovog "konobara" koji konobari " već 10 godina" ja konobarim 30 i mogu reći da nisu gosti glupi i bezvezni nego on. Prvo, sada ima na tisuće "konobara" točnije priučenih ljudi koji su tu završili sticajem okolnosti, ... prikaži još! a i mnogi sadašnji KV konobari s njima su zapravo obična "donosila" (samo znaju donijeti naručeno) a ne konobari. Pametuje i sprda se s gostima a treba znati da većima njih ima svoje probleme ili je u nekom svom filmu i treba ih razumijeti. A ne ih ismijavati. Ima i onih arogantnih snobova ali treba biti gospodin konobar (tako su nas nekada učili) i ne treba se spuštati na njihov nivo nego ih se samo posluži i gotovo. Što se tiče machiata, kada se prije nekih 25 g počeo piti "veliki machiato" objašnjavao sam šta je zapravo machiato ali sam shvatio da se treba jednostavno prihvatiti situacija i naviknuti se na to. Ovo je ujedno i odgovor onima koji kažu zašto konobar pita želite li veliki ili mali jer ako doneseš veliki onda od znalca ispadneš glup jer "zna se šta je machiato". Obranio bih od mojih "kolega" one goste koji bacaju šećer na tacnu jer su to štedljivi ljudi koji ne žele bez veze zamrljati šećer ali klipan je pametan pa mu to smeta. Jedino mi smeta kada gost radi dramu od takvih stvari a nema potrebe.