Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neobična varka

Gledanjem u ovu optičku iluziju otkrit ćete boju koju nikada niste vidjeli: Evo kako funkcionira

YouTube
15.04.2021.
u 07:00

‘Prava cijan’ je plava boja koja se ne može reproducirati na mobitelima, televizorima i monitorima

Optičke iluzije često nam otkrivaju razne zanimljive činjenice o nama, a ponekad se mogu i poigrati s našim očima i mozgom. Tako ova optička iluzija omogućuje ljudima da vide boju koju nikada prije nisu vidjeli, kako prenosi LADBible.

Optička iluzija 'Moja supruga i punica' može procijeniti koliko godina imate:

1/2

‘Prava cijan’ je plava boja koja se ne može reproducirati na mobitelima, televizorima i monitorima. Međutim, ova optička iluzija, koja je podijeljena na YouTubeu, omogućuje nam da vidimo ovu boju uz jedan jednostavan trik.

Foto: YouTube

Prema IFL Science, kugla je samo naknadna slika stvorena rezidualnom aktivnošću živčanih stanica u našim očima. Većina ljudi opaža boju putem tri različite vrste čunjeva u našoj mrežnici, a svaka od njih reagira na različitu valnu duljinu. 

Nakon dugotrajnog gledanja u određenu boju, čunjevi koji pokupe tu boju postat će pretjerano stimulirani i stoga desenzibilizirani. To znači da će, kad skrenete pogled, stanice konusa koje su najmanje iscrpljene prekomjerno nadoknaditi one iscrpljene, stvarajući tako preokret u bojama.

Isprobajte ovu zanimljivu optičku iluziju:

Komentara 3

EL
Elen
08:55 15.04.2021.

Pogledajte video, boja je lijepa, a muzika još ljepša :)

MO
montello
18:12 15.04.2021.

hm cudno

SA
sargu123
09:35 15.04.2021.

Fakat funkcionira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije