Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U čemu je trik?

Mi smo fleksitarijanci: Vegetarijanci koji povremeno kao prilog jedu meso

Mario Valetnić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/5
10.02.2014.
u 13:44

Feksitarijanci teže 15 posto manje od svejeda te imaju nižu stopu bolesti srca, dijabetesa i karcinoma, a prosječno žive čak 3,5 godina duže

Varivo od brokule i cvjetače, a za prilog molim – meso.

Ovako izgleda kada jelo naručuje fleksitarijanac. Iako je fleksitarijanstvo kao termin nastalo prije deset godina, još uvijek malo ljudi doista zna o čemu je tu riječ. Pojednostavljeno rečeno, fleksitarijanci su osobe koje uglavnom jedu hranu biljnog podrijetla, a povremeno i prigodno jedu meso.

>>Što jesti? Prijedlog tri menija za fleksitarijance

Uz ovaj pojam vežu se i zanimljive brojke, fleksitarijanci teže 15 posto manje od svejeda te imaju nižu stopu bolesti srca, dijabetesa i karcinoma, a prosječno žive čak 3,5 godina duže. Stoga nije ni čudno da europski analitičari tržišta predviđaju za ovu godinu rast broja fleksitarijanaca.

Bez ograničenja

– Uključivanje hrane biljnog podrijetla u prehranu nedvojbeno je dobro za organizam. Na taj način povećavamo unos vitamina, minerala, neprobavljivih vlakana, brojnih aktivnih spojeva koje nazivamo fitokemikalije ili fitonutrijenti. Brojna istraživanja pokazala su da povećan unos voća, povrća te cjelovitih žitarica i mahunarki štiti od brojnih bolesti današnjice – ističe Darija Vranešić Bender i napominje kako je ovdje riječ o liberalnom pristupu.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Nema nikakvih posebnih ograničenja. Za fleksitarijance je važno da znaju mnogo o prehrani, kombiniranju namirnica i planiranju dnevnih obroka.

Početnici obično imaju dva bezmesna dana u tjednu i ograničavaju tjedni unos mesa na 750 g tjedno.

– Sve je dozvoljeno, a bitno je jedino truditi se imati što veći udio hrane biljnog podrijetla koja treba biti što raznolikija. Meso i ostale životinjske proizvode treba koristiti umjereno. Ipak, ključne namirnice u ovoj prehrani su voće, povrće, žitarice, sjemenke, mahunarke, alge i klice te orašasti plodovi – ističe nutricionistica.

Fleksitarijanstvo može poslužiti i kao dijeta za mršavljenje, a može se birati između tri razine: početnik, napredni ili ekspert.

– Početnici obično imaju dva bezmesna dana u tjednu i ograničavaju tjedni unos mesa na 750 g tjedno. Napredni fleksitarijanci imaju tri do četiri bezmesna dana u tjednu, a tjedni unos mesa ograničavaju na 500 g.

Fleksitarijanac ekspert ima pet bezmesnih dana u tjednu, a tjedno konzumira tek 250 g mesa (to je primjerice jedan srednji odrezak).

Bez obzira na stupanj fleksitarijanstva koji postignete, meso u ovoj dijeti postaje prilog, umjesto da bude središnji i nezamjenjivi dio obroka kao što to obično biva kod prosječnog svejeda – objašnjava D. Vranešić Bender. Poanta cijele priče o fleksitarijanstvu, što ga i čini toliko popularnim, jest ideja da nema potrebe ići u nikakve ekstreme.

Zdrava prehrana može biti i fleksibilna.

>>Ovo je deset najzdravijih namirnica na svijetu. A i ukusne su

Komentara 11

Avatar Karfiolštanga
Karfiolštanga
14:13 10.02.2014.

Koja glupost. Jedite što hoćete, ali umjereno. Meso treba za mišiće, a masti trebaju za mozak. Gdje će on od kelerabe i šparoge dobiti dovoljno masti za obnovu neurona? U 60toj će biti pristojno izbalansiran i fizički dobrodržeći alzhajmerovac.

MA
maxmaxymus1
14:08 10.02.2014.

i ja sam fleksiterijanac jer isto jedem biljnu hranu samo je kod mene ona kao dodatak mesu a ne obrnuto,hehehe

WO
Wookie
14:03 10.02.2014.

Očito sam ja fleksiterijanac od rođenja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije