Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdrave namirnice

Evo zašto je dobro jesti ananas

ananas
Foto: Frank May/DPA/PIXSELL
12.12.2013.
u 12:30

Ananas je korisna namirnica jer se u jezgri ploda nalazi bromelain koji ima širok spektar povoljnih utjecaja na zdravlje.

Ananas je jedna od 126 najzdravijih namirnica na svijetu. Bogat je enzimima, mineralima, elementima u tragovima i vitaminima te sadrži kalcij, kalij, magnezij, fosfor, željezo, jod i cink te provitamin A i vitamine E, C i B-grupe… Jedna šalica, odnosno oko 165 grama ananasa sadrži 131,4 posto preporučene dnevne doze vitamina C, 76,5% magnezija, 9% vitamina B6, 8,6 posto vitamina B1 i samo 82 kalorije.

Ananas je vrlo korisna namirnica jer se u jezgri ploda nalazi bromelain koji ima širok spektar povoljnih utjecaja na zdravlje. Pomaže kod jakih upala, prekomjernih grušanja krvi, ali i kod osoba oboljelih od raka. Istraživanja su pokazala da ima utjecaja na suzbijanje tumornih stanica dojke, pluća, debelog crijeva te melanoma.

Bromelain prodire i kroz kožu. Pojačava cirkulaciju, smanjuje krvni tlak i pomaže kod arterioskleroze. Uklanja lokalne mišićne i menstrualne grčeve. Podiže razinu bjelančevina u tijelu, rasterećuje gušteraču, uklanja edeme i vodu iz tijela, ublažava oticanje i bol, liječi bolesti sinusa, astmu i dijabetes itd.

>>Artičoka, češnjak, svježi sir, med i riba za zdravlje jetre

Komentara 1

Avatar morski covik 3
morski covik 3
11:04 13.12.2013.

Problem mali - jezgru obicno bacamo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije