Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obiteljski savjetnik

Artičoka, češnjak, svježi sir, med i riba za zdravlje jetre

Riba
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
06.12.2013.
u 08:00

Kako biste zaštitili jetru, treba jesti zdravu hranu – onu bogatu povrćem i voćem, žitaricama, grahoricama, orasima i sjemenkama, upozorava doktorica

P: Nemam posebnih problema ni tegoba s jetrom, ali imam nekoliko kilograma viška i često zanemarujem zdravu i pravilnu prehranu i vježbanje. Čitao sam i da je jetra “tihi organ” koji uglavnom zanemarujemo dok nešto ne pođe po zlu. Čuo sam i da može doći do mnogo ozbiljnih poremećaja jetre, pa me zanima čime je najbolje očistiti jetru, što bih trebao uključiti u prehranu, a što izbjegavati kako bi ona besprijekorno funkcionirala i kako mi poslije ne bi stvarala ozbiljne zdravstvene probleme?

Odgovara prim. dr. sc. Slavica Naumovski-Mihalić, spec. internist-gastroenterolog i hepatolog, Poliklinika Croatia zdravstvenog osiguranja

O: Jetra je ključna za očuvanje integriteta ljudskog organizma. Ona ima važnu ulogu u nizu metaboličkih, kako kataboličkih tako i anaboličkih procesa, pa se stoga naziva „ centralnim laboratorijem“ organizma. U njoj se odvija velik dio metabolizma ugljikohidrata, lipida, proteina i drugih dušikovih tvari te skladištenje hranjivih tvari i neutralizacija štetnih.

Način života i prehrane može dovesti do oštećenja jetre i pojave različitih bolesti. Oštećenjem jetrene funkcije organizam postupno dolazi u stanje kroničnog trovanja. Stoga je važno čuvati jetru. U zaštiti jetrene funkcije može se koristiti primjena hepatoprotektivnih lijekova, a to su lijekovi sa zaštitnim svojstvima za jetru. Na tržištu ih je velik broj. Kod nas se koriste sylimarin, koji se dobiva iz sjemenki ploda sikavice, i hepatil. Kako biste zaštitili jetru, treba konzumirati zdravu hranu, a to je hrana bogata povrćem i voćem, žitaricama, grahoricama, orasima i sjemenkama.

Poželjno je uzimati suplemente vitamina i minerala ako postoji sumnja na njihov deficit. Važno je održavati tjelesnu težinu normalnom i živjeti zdravo, uz svakodnevnu fizičku aktivnost. Za jetru su loše zasićene masti (uglavnom u hrani životinjskog podrijetla), rafinirani šećer i ponajviše alkohol, kao i prekomjerno konzumiranje kave.

Ako želite “očistiti“ jetru, pijte svježe sokove od povrća poput mrkve, cikle, radiča, rikule, raštike i sveg tamnozelenog lisnatog povrća, te nakon svakog obroka popijte čaj od čička. Konzumirajte artičoku, barem jedan obrok češnjaka s maslinovim uljem, nemasni svježi sir, nemasne juhe od povrća, ribe, bijelo meso, integralne žitarice, med i dugo. Urednim načinom života i zdravom prehranom, jetra će vam zahvaliti dobrom funkcijom, a time i dobrim zdravljem.

>> Osobe s niskim tlakom moraju uzimati dovoljno vode i soli te spavati 8 sati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije