Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravija nego što mislite

Evo zašto biste trebali češće jesti jaja

jaja
Foto: pixabay
26.06.2014.
u 08:24

Posljednje istraživanje utvrdilo je da kod zdravih osoba nema nikakve poveznice između češće konzumacije jaja i rizika od moždanog ili srčanog udara.

Ako niste ljubitelj jaja, možda će vas ovi razlozi navesti da ih ipak češće uvrstite na svoj jelovnik. Portal Fitnea donosi razloge zbog kojih biste češće trebali jesti jaja.

1. Jaja nisu nezdrava

Iako se kao najčešći razlog zašto bi se trebala izbjegavati jaja navodi to da žumanjak ima više kolesterola, sada možete odahnuti. Posljednje istraživanje utvrdilo je da kod zdravih osoba nema nikakve poveznice između češće konzumacije jaja i rizika od moždanog ili srčanog udara.

2. Sadrži vitamine i minerale

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Jedno cijelo jaje sadrži neke vitamine i minerale. Vitamini B2, B12, A i E te fosfor, cink i željezo potrebni su našem organizmu. Ako vam nedostaje željeza osjećat ćete se umorno i bezvoljno, cink će pomoći u pretvorbi hrane u energiju i čuvati imunološki sustav., a fosfor je zaslužan za zdravlje zubi i kostiju.

3. Smanjuje rizik od raka

Jaja, odnosno žumanjak, najbolji je izvor kolina. Istraživanje je pokazalo da žene koje imaju povećan unos kolina imaju 25% manje rizika od nastanka raka dojke.

4. Čuvaju vid

Žumanjci obiluju i zeaksantinom i luteinom, antioksidansima koji imaju veliku ulogu u sprječavanju makularne degeneracije. Brojna ispitivanja pokazala su da lutein i zeaksantin u oku filtriraju visoko-energetske valne duljine vidljivog svjetla i djeluju kao antioksidansi te na taj način štite retinu od mogućih oštećenja izazvanih svjetlom

5. Smanjit će vam struk

Istraživači su otkrili da ako jedete jaja za doručak konzumirat ćete tijekom dana čak oko 400 kalorija manje. To će, naravno, pomoći da izgubite pokoji kilogram viška, točnije ovako možete izgubiti oko kilogram i pol mjesečno. Tajna je u tome da će jaja pružiti osjećaj sitosti dulje vrijeme pa ćete i manje kalorija unijeti tijekom dana.

>>5 zdravih namirnica koje imaju više masnoća od krafne

>>Neka se u vašem hladnjaku uvijek nađe ovih 7 moćnih namirnica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije