Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije dobro

Evo što se događa vašem tijelu kada jedete 'fast food'

hamburger
Foto: Ilustracija DPA/PIXSELL
1/3
21.11.2015.
u 19:05

Masti u fast foodu su zasićene masne kiseline koje će povećat razinu kolesterola u krvi što može uzrokovati veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali za sobom vuče i veći rizik za obolijevanje od neke vrste raka.

"Fast food" sadrži velike količine ugljikohidrata, šećera, masti i natrija te "praznih kalorija". 

Ova jela obiluju kalorijama, a siromašna su hranjivim nutritivnim vrijednostima. Ipak ih volimo. Pizza, hamburger, prženi krumpirići i slična jela mnogima će biti prvi izbor kada stisne glad, a njihova dostupnost na gotovo svakom koraku mami da ne tražite dalje. 

Ipak, ove vrste jela bismo trebali birati rjeđe jer konzumacija ove kalorične, a nutritivno vrlo siromašne hrane, može se negativno odraziti na naše zdravlje. 

Evo što se može dogoditi u relativno kratkom razdoblju ako pretežito jedete "fast food". 

Veći rizik od pretilosti

Ako ne jedete uravnoteženo i vaša prehrana se pretežno sastoji od "brze hrane" velika je vjerojatnost da ćete "zaraditi" masne naslage na trbuhu koje ćete teško moći eliminirati, a na "dobrom" ste putu da postanete pretili što sa sobom donosi niz kroničnih bolesti, upozorava Jim White, vlasnik Fitness & Nutrition Studios.

Ipak gladujete...

...gledano s nutritivne strane. Pojeli ste obrok, izgubili ste osjećaj gladi, ali vaše tijelo nije dobilo potrebne sastojke. I ono "gladuje" jer je  dobilo dosta "praznih kalorija". Ako se dugotrajno hranite na ovaj način, vaše tijelo neće moći neometano obavoljati sve funkcije.

 "Vaše tijelo je opskrbljeno s dosta kalorija, ali kroz ovakve obroke ne dobiva ono što mu je potrebno, tvrdi Amy Shapiro, osnivačica  Real Nutrition NYC.

Veći rizik od raka i srčanih oboljenja

Masti u fast foodu su zasićene masne kiseline koje će povećat razinu kolesterola u krvi što može uzrokovati veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali za sobom vuče i veći rizik za obolijevanje od neke vrste raka. 

Kognitivne funkcije i sposobnost pamćenja slabe

Zasićene masti, osim negativnog utjecaja na srce, imaju negativan utjecaj i na rad mozga, tvrdi liječnica Marisa Moore. 

Uzrokuje zatvor

Brza hrana tijelu ne pruža dovoljno vlakana koja su nam potrebna za neometan metabolizam, a koja se pretežito nalaze u voću, povrću, cjelovitim žitaricama. Nedostatak vlakana u prehrani može uzrokovati konstipaciju. 

Uzrokuje akne

Ne, nije čokolada glavni krivac za akne koje su vam se pojavile na koži. Ako konzumirate dosta "fast fooda" tu potražite razlog. 

"Udar" na bubrege

Natrij može uzrokovati visoki krvni tlak. KAo imate problema sa srcem ili bubrezima, previše soli može uzrokovati  opasno nakupljanje tekućine  i stvoriti veći rizik za nastajanje bubrežnih kamenaca, bolesti bubrega i raka želuca. 

>>'Moj obrok ima samo pet pravila: on je jednostavan, jeftin, brzo pripremljen, ukusan i - drugačiji'

Komentara 6

Avatar Dobronamjerna_osoba
Dobronamjerna_osoba
20:49 21.11.2015.

Fast food je zlo od hrane navodno.

TH
than
02:18 24.11.2015.

Ionako to ne jedem... Mada treba biti iskren i napisati da jednom u 14 dana to i nije problem....

DE
dejo60
06:35 22.11.2015.

Što vam je hrana skrivila da ju svako malo napadate? Nema te namirnice za koju nije posalo za je loša.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije