Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZRAZITE SE ODJEĆOM

Ekološki prirodni materijali čuvaju prirodu ali i vaše zdravlje

30.11.2008.
u 15:57

Živjeti zdravo i u skladu s prirodom ne znači samo paziti što i kako jesti, zatim ne upotrebljavati plastične vrećice, svakodnevno vježbati ili se koristiti biciklom kao prijevoznim sredstvom po gradu u kojem živite. Zdrav način života proteže se i na druge aspekte života, poput mode, odnosno vlastitog stylinga.

Ukoliko želite da vaše tijelo diše kroz odjeću koju nosite, svakako bi trebali pripaziti na materijale od kojih je ona kreirana. O svemu tome u Makronovi govorio je Matej Lončarić, predstavljen kao zeleni entuzijast, jedan od voditelja projekta pod nazivom „Go green“. Predavanje je počeo pričom kako se prirodni materijali koji ne štete našem tijelu, ali niti okolišu tijekom njihove proizvodnje, zovu zeleni materijali. Takvi materijali, kaže Matej, vremenom će sve više biti prisutni na tržištu i sve će se više na njih obraćati pažnja upravo zbog toga jer će se u njima naše tijelo osjećati najugodnije.

Ne smijemo zanemariti činjenicu da je odijevanje neizostavni dio našeg života, ali se mi sami premalo educiramo o tome, jer to umjesto nas čine marketinške agencije, servirajući nam brojne reklame i trendove koje moramo pratiti.

Zanimljiv je podatak da se od početka 20. stoljeća pa do danas u svijetu proizvelo čak gotovo 80 milijuna tona tekstila, a najviše od tog iznosa odlazi uparvo na sintetičke materijale koji osim što se njihovom proizvodnjom šteti okolišu, su izrazito nezdravi za naše tijelo.

Za razliku od takvih materijala, kaže Matej, lijepo dizajnirana odjeća može proizvoditi i od takozvanih zelenih materijala koji su uglavnom rađeni od celuloze, pa je tako do sada najzasupljeniji materijal biopolimer.

Među „za naše tijelo zdravim“ materijalima svoje mjesto ima i tencel- najrevolucionarniji materijal današnjice, a komotno bi ga mogli nazvati i materijalom budućnosti. Taj eco- friendly materijal proizveden od biljke eukaliptusa između ostalog je i vrlo ekonomičan što nam pokazuju podaci da se od šest kvadratnih metara može proizvesti čak 10 klasičnih T- shirt majici, dok se primjerice od šest kvadratnih metara pamuka može proizvesti tek jedna takva majica.

Nadalje, otkriva nam Matej, postoji još jedan eco- friendly materijal pod nazivom Modal. Riječ je materijalu koji se proizvodi od stabla bukve, a kakarakterizira ga čvrstoća te još jedan važan faktor, a to je mogućnost recikiranja. Ovaj materijal možda nije toliko ugodan za kožu kao što je to, primjerice tencel, ali može se korisiti za svu odjeću koja trpi samo čvrste materijale.

Osim ova dva, za modu, izuzetno korisna i prirodna materijala, Matej spominje i prirodni pamuk uzgojen bez pesticida. Iako je cijenom mnogo veći od običnog pamuka, ovaj materijal definitivno je zdravili za našu kožu, pa čak i ponešto mekši.

Danas postoje mnoge tvrtke koje proizvode odjeću od ekoloških materijala, a neke od njih su „Patagonia“, „Vaude“ i „Seleva“, čiji se asortiman odjeće može kupiti i u većim gradovima Hrvatske.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije