Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski dan voda

Dragocjen napitak koji je neophodan za život

voda (1)
22.03.2012.
u 05:56

Tjelesne potrebe za vodom ovise o temperaturi, stupnju aktivnosti, metaboličkim potrebama, dobi...

Ako bez nečega doslovno ne možemo živjeti, onda je to – voda. Tekućina koja život znači za cijeli naš organizam, koja doprinosi ljepšem i zdravijem izgledu naše kože te koja poboljšava zdravlje. Najbolje što smo ikada dobili od prirode definitivno je voda. Kažu da se bez hrane može danima, ali ne i bez vode koja je izvor života i u velikoj je mjeri važna za funkcioniranje organizma. Taj dragocjeni napitak pomaže kod cirkulacije, izbacivanja toksina, pa i kod probave.

No, voda nam ne pomaže samo iznutra – ona ima značajan utjecaj i na vanjski izgled. Održava kožu vlažnom i svježom te joj osigurava elastičnost, ali i čuva našu vitalnost te utječe na našu ljepotu. Iako se vode razne polemike koliko vode treba piti i zašto, zlatno je pravilo popiti oko dvije litre vode dnevno. Nećete požaliti ni zamijenite li gazirana slatka pića, sokove i ostale napitke vodom, a škoditi ne može ni čaj. Isto tako, vodu treba stalno piti, a ne samo kada osjetite žeđ jer taj znak već upućuje na dehidriranost organizma.

Ovaj dragocjeni napitak zato nema bez razloga i svoj dan, 22. ožujka kada se obilježava Svjetski dan voda.

– Teško je pretjerati s veličanjem vode. Sva hrana velikim je dijelom sačinjena od vode, naše tijelo sadrži 60 posto vode, a cijeli naš metabolizam odvija se u vodenom okruženju. Ne treba posebno napominjati i da je život nastao iz vode. Drugim riječima, bez vode nema života – ističe nutricionistica Darija Vranešić Bender.

Izuzetno je važno ljeti osigurati tijelu dovoljne količine vode, ali zbog visokih temperatura zraka pripazite da voda ne bude hladna, a najbolji izbor bio bi mlaka voda. Voda pomaže i kod glavobolje, pa je pametnije popiti dvije čaše vode nego tabletu, a stručnjaci napominju i druge važne i korisne utjecaje ove tekućine.

– Znanstveno je dokazano da adekvatna hidratacija može imati povoljan učinak na prevenciju kamenaca u urinarnom traktu, konstipaciju, astmu uzrokovanu tjelesnom aktivnošću, dehidraciju u dojenčadi, hiperglikemiju kod dijabetičke ketoacidoze, infekcije urinarnog trakta, hipertenziju, koronarnu bolest srca, tromboemboliju vena, moždani udar te poremećaje dišnog sustava – napominje Darija Vranešić Bender.

Koža prije svega vapi za vodom i ako ne pijete dovoljne količine vode potrebno ju je njegovati hidratantnim kremama ili uljima ako je izrazito suha. Zadržati elastičnost i vlažnost kože može se i tuširanjem u trajanju od najmanje deset minuta.

No, važno je da se koža nakon tuširanja ne briše grubo ručnikom nego ju je potrebno nježno istapkati.

Ključne riječi

Komentara 1

TA
tapiros
12:44 22.03.2012.

Ostaje pri tome da dojenčad treba litru i pol vode?!?!?! :) Mislim da se stalno zaboravlja reći da veliki dio toga čovjek uopće ne treba popiti, već dobije preko hrane. Čovjek treba možda 3 čaše vode dnevno, pol litre je sasvim dovoljno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije