Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osjećajte se odmorno

Dovoljno spavate, a stalno ste umorni? Možda je ovo jedan od razloga

Zijevanje
Foto: Thinkstock
10.01.2016.
u 08:05

Nedostatak sna jedan je od glavnih uzroka kroničnog umora, no nije i jedini

Stalno ste umorni? Ne brinite, niste jedini. Nedostatak sna jedan je od glavnih uzroka kroničnog umora, no nije i jedini. Često zapravo spavanje nije toliko ni povezano s onim kako se osjećate kada se probudite. Drugim riječima, možete biti umorni zbog još puno stvari na koje možda ni ne obraćate pažnju.

Spavate dovoljno, a svejedno se ne osjećate odmorno. Provjerite je li razlog tome jedan od ovih uzroka.

Doručak bez ugljikohidrata
Mit je da ćete zbog ugljikohidrata ostati bez energije kasnije tijekom dana. Baš su vam oni potrebni za stvaranje energije kako bi vaš organizam mogao funkcionirati. Naravno pri tome izbjegavajte bijelo brašno i žitarice pune šećera već doručkujte cjelovite žitarice ili integralna peciva.

Nered
Radni stol vam je prepun papira? Ne možete ništa pronaći u tom neredu? Istraživanje je pokazalo da je to jedan od glavnog uzroka umora na poslu jer se vaš mozak mora previše naprezati kako bi otkrili gdje ste ostavili neke papire koji vam trebaju taj dan. Zato ne budite lijeni i pospremite stol, osjećat ćete se puno bolje.

Vitaminska voda
Voda s dodatkom vitamina, odnosno različitih okusa danas je zastupljenija na tržištu od obične negazirane vode. Iako je svi masovno piju, ona može zavarati vaše tijelo. Vitamin B i taurin koji mnoge od tih voda sadrže zapravo mogu imati obrnuti učinak zbog kojeg možete biti samo umorni.

Rad za računalom
Ako provodite više sati dnevno za računalom nije ni čudno da ste umorni. Osim toga, previše vremena za ekranom može uzrokovati magljenje vida i glavobolje. Stoga stručnjaci preporučuju da svakih 20 minuta skrenete svoj pogled s ekrana i 20 sekundi se zagledate u neki objekt koji je udaljen od vas.

Ne jedete voće i povrće
To je vrlo jednostavno, voće i povrće potrebni su vašem organizmu. Antioksidansi koje ono sadrži štite vaše tijelo i daje vam energiju. Stoga, ne izbjegavajte špinat, kelj, grejp ili papaju, oni su zdravi podizači energije.

Previše vježbate
Zdravo se hranite, vježbate, dovoljno spavate, ali ipak ste umorni. Možda je problem u tome koliko vježbate. Ako previše forsirate svoj organizam nećete se osjećati dobro već ćete biti samo umorniji i željni sna.

>> Budite se umorni? Doznajte kako vas 'umara' vaša vlastita spavaća soba

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar abakus
abakus
08:35 10.01.2016.

U svezi zadnje točke: Čovjek se nakon vježbanja ne smije osjećati iscrpljeno. Ako se tako osjeća, onda je preforsirao mišiće i vjerojatno ih k tome preslabo "hrani" proteinima. Takvo vježbanje kontraproduktivno je za mišiće i ne jača ih već ih,, naprotiv, oslabljuje.

DU
Deleted user
14:36 10.01.2016.

ovi novinari zive u svom svijetu Radni stol vam je prepun papira? ili sjedite prtevise pred monitorom... mi sljakeri nemam sa time nikakvih problema izuzetak dok nam ti PAPRICI zagorcavaju zivot svojim smicalicama jer neznaju eto raditi pa nas ....bu u zdrav mozak

ŠO
Šokac1
11:24 10.01.2016.

K. Lubina, kao novinar, morala bi znati da "odmorno" nije riječ hrvatskoga jezika, nego "odmoreno". Ako već ona ne zna, morali bi znati lektori VL-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije