MALO DRUGAČIJE

Donosimo 5 viralnih recepata za uskrsni doručak koji se pamti - svaki sadrži isti tajni sastojak

Vindija
Foto: Shutterstock
1/8
18.04.2025.
u 12:50

Tradicionalna jela poput kuhanih jaja, šunke i pince uvijek su dobrodošla, ali zašto ne dodati i nešto novo na uskrsni blagdanski stol?

Jaja u svim bojama, mirisna šunka umotana u hrskavi kruh i pinca koja miriši na vaniliju i rum dok ju netko krišom trga prstima. Tako miriše uskrsno jutro. Na obiteljski stol koji se puni još prije nego što su se svi do kraja razbudili, na šarene salvete, laganu glazbu u pozadini i one prve osmijehe što se dijele uz „dobro jutro“ i „daj mi samo malo tog“. U toj mješavini poznatih mirisa i okusa, uvijek se nađe mjesta za nešto novo, neki recept koji se prvi put isprobava baš sada, s malom dozom uzbuđenja i pitanjem: „Hoće li im se svidjeti?“ Jer zašto ne probati nešto novo, unijeti dašak svježine u dobro poznate okuse? 

Zato smo u nastavku pripremili pet recepata koji su već osvojili Instagram, ali i srca svih koji su ih kušali. U svakome se krije jedan mali, tajni sastojak koji čini veliku razliku. Bilo da ste ljubitelj slatkog ili ne možete zamisliti Uskrs bez slanih delicija, ovi recepti mogu biti upravo ono što će vaš stol učiniti još posebnijim. Tko zna, možda se već iduće godine nađu među vašim blagdanskim favoritima.


1. Kremasti quiche s povrćem

Foto: Shutterstock

Quiche je savršeni spoj prhkog tijesta i sočnog, kremastog punjenja, a u uskrsnoj verziji najljepše dolazi u društvu sezonskog povrća i punog okusa vrhnja za kuhanje

Sastojci:

  • 250 g oštrog brašna
  • 150 g margarina
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 žlice 'z bregov kiselog vrhnja
  • 200 g smrznutog miješanog povrća
  • 3 jaja
  • 150 ml 'z bregov vrhnja za kuhanje
  • 100 ml 'z bregov mlijeka
  • 60 g Vindija emmentalera
  • 100 g prešane šunke
  • narezana suha slanina
  • sol, papar, muškatni oraščić​

Priprema:

  1. Umijesite tijesto od brašna, margarina, soli, praška za pecivo i kiselog vrhnja. Ostavite ga da odmori.
  2. Skuhajte povrće u kipućoj vodi dok ne omekša.
  3. Izmiješajte jaja, mlijeko i 'z bregov vrhnje za kuhanje. Dodajte začine i naribani ementaler.
  4. Tijesto razvaljajte i stavite u kalup. Rasporedite povrće, šunku i slaninu, te prelijte smjesom od jaja.
  5. Pecite u pećnici na 200 °C oko 45 minuta.


2. Omlet s dimljenim lososom

Foto: Shutterstock

Naizgled jednostavan omlet pretvara se u pravi gurmanski užitak kad se u njega doda dimljeni losos i malo vrhnja za kuhanje

Sastojci:

Priprema:

  1. Umutite jaja s 'z bregov vrhnjem za kuhanje, posolite i popaprite.
  2. Na tavi zagrijte malo maslaca i ulijte smjesu.
  3. Kada se omlet počne zgušnjavati, dodajte narezani dimljeni losos i pospite vlascem.
  4. Preklopite omlet i kratko pecite s obje strane.


3. Krem juha od šparoga

Foto: Shutterstock

Šparoge su jedan od najljepših vjesnika proljeća, a uskrsni stol gotovo je nezamisliv bez njih. 

Sastojci:

  • 500 g svježih šparoga
  • 1 glavica luka
  • 2 žlice 'z bregov maslaca
  • 1 litra povrtnog temeljca
  • 150 ml 'z bregov vrhnja za kuhanje
  • sol i papar​

Foto: Vindija

Priprema:

  1. Na maslacu pirjajte nasjeckani luk dok ne postane staklast.
  2. Dodajte narezane šparoge i kratko pirjajte.
  3. Ulijte temeljac i kuhajte dok šparoge ne omekšaju.
  4. Usitnite juhu štapnim mikserom, dodajte 'z bregov vrhnje za kuhanje, posolite i popaprite.
  5. Kratko prokuhajte i poslužite toplo.​


4. Pogačice sa svježim sirom

Foto: Shutterstock

Mekane i mirisne pogačice koje se savršeno slažu s uskrsnim delicijama – bilo da ih punite šunkom i sirom, umačete u namaz od hrena ili jednostavno grickate uz kuhana jaja i mladi luk.

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 paketić suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica soli
  • 250 g 'z bregov svježeg sira
  • 100 ml 'z bregov vrhnja za kuhanje
  • 1 jaje
  • 50 ml ulja
  • malo 'z bregov mlijeka (po potrebi)
  • 1 jaje za premazivanje
  • sezam ili kim za posipanje

Priprema:

  1. U većoj zdjeli pomiješajte brašno, suhi kvasac, šećer i sol.
  2. Dodajte svježi sir, 'z bregov vrhnje za kuhanje, jaje i ulje, pa postupno umiješajte malo mlijeka dok ne dobijete mekano, podatno tijesto.
  3. Pokrijte tijesto i ostavite ga na toplom da se diže oko 45 minuta, dok ne udvostruči volumen.
  4. Kada se digne, premijesite tijesto i razvaljajte ga na debljinu od oko 1,5 cm.
  5. Kalupom (ili čašom) izrežite krugove i slažite ih na lim obložen papirom za pečenje.
  6. Pogačice premažite razmućenim jajetom i po želji pospite sezamom ili kimom.
  7. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 20 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.


5. French toast s kremastim umakom od vanilije

Foto: Shutterstock

Ako postoji doručak koji spaja toplinu domaće kuhinje i eleganciju nedjeljnog bruncha, onda je to zasigurno french toast

Sastojci za french toast:

  • 6 kriški brioša ili starog kruha (debljine oko 2 cm)
  • 2 jaja
  • 200 ml 'z bregov mlijeka
  • 1 žličica vanilin šećera
  • 1 žličica cimeta
  • prstohvat soli
  • maslac za pečenje

Sastojci za umak od vanilije:

  • 250 ml 'z bregov vrhnja za kuhanje
  • 1 žumanjak
  • 1 žlica gustina (ili brašna)
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije ili unutrašnjost ½ mahune vanilije

Priprema:

  1. UMAK: U manjem lončiću pomiješajte žumanjak, šećer i gustin, pa polako dodajte 'z bregov vrhnje za kuhanje, neprestano miješajući pjenjačom kako ne bi nastale grudice.
  2. Dodajte vaniliju i stavite na laganu vatru. Kuhajte uz stalno miješanje dok se ne zgusne u kremast umak. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi.

  1. FRENCH TOAST: U dubljoj zdjeli umutite jaja, mlijeko, vanilin šećer, cimet i prstohvat soli.
  2. Svaku krišku kruha kratko umočite s obje strane u smjesu i odmah prebacite na zagrijanu tavu s malo maslaca.
  3. Pecite 2–3 minute sa svake strane dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave.
  4. Poslužite toplo – prelijte toplim ili ohlađenim umakom od vanilije i po želji ukrasite svježim bobičastim voćem, orasima ili javorovim sirupom.


Savjeti za kraj

Ako već ovih dana vrtite po glavi uskrsni doručak, imamo jednu dobru vijest – uz malo planiranja, pola posla može se obaviti dan ranije. Kremasti quiche i mirisne pogačice odlično su i hladni, pa neće izgubiti ni trunku šarma ako ih poslužite dan poslije. Tajna je, kao i uvijek, u izboru vrhunskih sastojaka. A znate li što im daje tu posebnu notu? Onaj neodoljivi, kremasti okus 'z bregov vrhnja za kuhanje koje povezuje sve sastojke u skladnu cjelinu i pruža savršene rezultate – svaki put.

Foto: Vindija

Njegova svilenkasta tekstura i puni mliječni okus obogatit će svako jelo. Bilo da pripremate gustu juhu od šparoga, sočan rižoto, umak za tjesteninu ili desert koji će zaokružiti uskrsni stol, 'z bregov vrhnje za kuhanje je vaš mali kulinarski "as u rukavu" zbog kojeg će se vaša jela još dugo pamtiti. 

Sadržaj nastao u suradnji s Vindijom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije