Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Roditelji, oprez

Djeci do 14 godina i zakon brani rukovati pirotehnikom

petarde
Ivica Galović/Pixsell
06.12.2009.
u 20:00

Bengalske šibice i žabice, najomiljenija pirotehnička sredstva među djecom, mogu kupiti samo 15-godišnjaci i oni stariji i to tijekom cijele godine

I ove godine bit će veselo za božićne i novogodišnje blagdane, koje na žalost, prate loše navike – bacanje put petardi i drugih pirotehničkih sredstava. Mnogi će građani nabaviti i ove godine petarde, rakete i slična sredstva, no s njima valja biti jako oprezan.

Na to je već upozorio i tragičan slučaj koji se dogodio prije dva tjedna. Naime, trinaestogodišnji dječak s Dugog otoka ostao je zbog petarde bez tri prsta. A najčešće ozljede od petardi i jesu one šaka i prstiju, lica i očiju.

Najdostupnija pirotehnička sredstva su ona iz I. razreda, poput bengalskih šibica, žabica i slično. Prodaja tih sredstava dopuštena je tijekom cijele godine starijima od 14 godina. Sredstva iz II. i III. razreda su ona za male vatromete, odnosno petarde.

 Prodaja u maloprodaji dopuštena je samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava – starijima od 16 godina za pirotehnička sredstva II. razreda, odnosno starijima od 18 godina III. razreda. Prodaja pirotehničkih sredstava razreda II. i III. dopuštena je samo od 15. prosinca do 1. siječnja. (mp/VLM)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije