Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pustite ih!

Djeca strogih roditelja češće postaju žrtve

djeca
Nel Pavletić/PIXSELL
28.04.2013.
u 12:40

Pretjerivanje u zaštitničkom ponašanju prema djeci, ostavlja ih bez iskustva i strategija suprotstavljanja vršnjacima zlostavljačima...

Osim strogih roditelja koji zaplašuju dijete teškim kaznama, i djeca previše zaštitnički nastrojenih roditelja vrlo lako postaju žrtve zlostavljača.

Britanski psiholozi na temelju 70 studija provedenih na gotovo 200 tisuća djece zaključili su da roditelji koji se između svoje i tuđe djece postavljaju kao tampon zona i tako ih štite od negativnih iskustava, djecu samo čine još ranjivijima i neotpornijima na vanjski svijet i različite ljude. Jer, kako dijete reagira na prve naznake zlostavljanja, vjerojatno će odrediti ponašanje zlostavljača i njegovu odluku hoće li nastaviti maltretirati žrtvu ili naći novu.

- Dobro roditeljstvo podrazumijeva jasna pravila ponašanja, a potpora i emocionalna toplina roditelja sprečavaju viktimizaciju djece - objašnjava psiholog Dieter Wolke sa sveučilišta u Warwicku, te dodaje da je u odrastanju djeci potrebno da prođu i neugodne situacije kako bi se naučili nositi s njima. 

Prema podacima iz istraživanja u posljednjih šest mjeseci, zlostavljanju vršnjaka bilo je izloženo 32 posto djece, a između 10 i 14 posto djece postalo je žrtvama zlostavljača, stoji na BBC.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije