Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Idemo na izlet

Divljina kojom su nekad vladali dinosauri

Fascinantne stijene, uvale i makija magnet su za hodače, bicikliste, kupače, ronioce i nautičare
16. studenoga 2020. u 12:18 0 komentara 255 prikaza
Rt Kamenjak
Foto: Srećko Niketić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Čak i kad se nad desetak kilometara udaljenom Pulom nadviju oblaci, iznad rta Kamenjak brzo se rasplinu. Najjužnija točka Istre uzak je i nizak poluotok te se zbog toga diči posebnom mikroklimom, onom pravom mediteranskom s većim brojem sunčanih dana od okolice.

Ronjenje na Krku Ronjenje na Krku Jesen ispod mora uz zaron na boce? Zašto ne?!

Nekada su tim područjem vladali dinosauri. Oni su nestali, ostavljajući samo tragove, no krajobraz je ostao praiskonski, divlji, sa stijenama s jedne strane nagrizenih, a s druge ispoliranih morem i vjetrom, s uvalama, plažama, travnjacima, malim šumskim oazama, makijom i kamenjarom. Punim imenom taj se zaštićeni prostor  zove Donji Kamenjak s medulinskim arhipelagom, i još je prije 30-ak godina bio nepoznat javnosti. U međuvremenu su ga otkrili turisti, sportaši, biciklisti, hodači, ronioci, kanuisti, kamperi, jahtaši i oni koji žele uživati u čistom moru ili pak skakati sa stijena, iako treba upozoriti na opasnost takvih podviga i jakih morskih struja na njegovu južnom dijelu. Kamenjak je jedinstveni doživljaj u bilo koje doba godine.

Tko ne voli gužvu, neka izbjegne ljeto, kad se naplaćuje ulaz automobilima i motociklima. Kružna staza Orhideja, zajednička za bicikliste i hodače, duga je oko 14 kilometara, ako je ne produžite posjetom vidikovcu. Makadamska je, dobro obilježena i lagana. Na zapadnoj strani prolazi tik iznad stijena, a na istočnoj kroz pitomiji krajobraz. Ljeti treba paziti na sunce jer hlada ima malo, ali se uvijek može predahnuti u nekom baru, od kojih je najpoznatiji legendarni Safari bar.”

Tragovi i skulpture drevnih stanovnika

Rt Kamenjak | Autor : Srećko Niketić/PIXSELL Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

Edukativno-rekreacijska staza Putevima dinosaura nalazi se na poluotoku Grakalovac svega 300 metara od zapadnog ulaza, a proteže se u dužini od oko 600 metara. Na samoj obali, crnim krugovima obilježeni su tragovi dinosaura u vapnencu, ali će djecu vjerojatno više impresionirati skulpture u prirodnoj veličini uzduć steze: amonit – izumrli oklopljeni glavonožac, rudist – izumrli školjkaš u obliku roga te dva manja i jedan veliki tetrapod iz razdoblja krede. Više od stotinu tragova dinosaura nalaze se na otočiću Fenolika.

Posjetite i svjetionik te šume alepskog bora

Rt Kamenjak | Autor : Srećko Niketić/PIXSELL Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

Kad se govori o kamenjaku, većina misli na Donji Kamenjak i medulinski arhipelag, s posebnom atrakcijom, svjetionikom Porerom (na slici), brojnim biljnim i životinjskim vrstama, pa je ondje znala biti viđena i morska medvjedica. No u područja zaštićene prirode spada i Gornji Kamenjak, između Premantura i Volme, izuzetno vrijedno florističko područje, s 487 različitih vrsta biljaka, brdo Soline kod Vinkurana, jedno od posljednjih očuvanih šuma hrasta crnike na našem području te Kašteja, područje prekriveno alepskim borom.

Ostavite automobil i sjednite na bicikl

Rt Kamenjak | Autor : Srećko Niketić/PIXSELL Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

Na rt Kamenjak nije potrebno ući automobilom koji ćete morati oprati nakon vožnje makadamskom cestom, već je bolja ideja ostaviti auto, a nastaviti biciklom ili pješice. Ako nemate bicikl, lako ga možete unajmiti na više mjesta u Premanturi i okolici. Preporučuje se mountain bike, a na licu mjesta odaberite onaj koji vam najviše odgovara. Tijekom ljeta svi su iznajmljivači otvoreni, no izvan sezone dobro se unaprijed informirati o radnom vremenu. Za obilazak kružnom stazom pješice treba dva i pol sata, a biciklom sat manje.

Valentina Valjak
NEOPISIVA TUGA
Valentinu su pokopali u vjenčanici i s prstenom na ruci, dogodine bi bila doktor znanosti
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.