Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Dijete samo u kući? Ne prije 10. godine

Zakon ne propisuje kada je dijete dovoljno zrelo za boravak u kući bez nadzora, pa je procjena roditelja najčešće individualna
17. veljače 2011. u 09:00 12 komentara 4607 prikaza
dijete
Foto: Photos

Kada ostaviti dijete samo u kući, kada je to uputno učiniti, pitanje je koje si postavlja svaki roditelj u nekom trenutku odrastanja svog djeteta. I potom ostati prepušten sebi i vlastitoj procjeni jer dobnu granicu zakon - ne propisuje, pa mu osim roditeljskog instinkta preostaje tek čuti preporuku pravobraniteljice za djecu, psihologa ili neke od udruga koja se bavi pitanjima djece i roditeljstva. Jedna od njih je i Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba.

- Ne postoji točno određena dob od koje je u redu ostaviti djecu samu kod kuće. Ta odluka ovisi o tome je li dijete dovoljno zrelo za snalaženje u neočekivanim situacijama te osjeća li se sretno kada je ostavljeno samo. Djeca sazrijevaju u različitoj dobi i svako je dijete drugačije - upozorava dr. Gordana Buljan Flander i podsjeća da mala djeca nikad ne bi trebala biti ostavljena sama, niti na kraći period. Naime, i sat vremena bez roditeljskog nadzora može biti vrlo uznemirujuće za dijete.

- Većina djece u dobi od devet do 12 godina nije dovoljno zrela da bude ostavljena sama, osim nakratko i zasigurno ne svaki dan. Uopće, većina djece ispod 13 godina nije dovoljno zrela za adekvatno reagiranje u hitnim situacijama - kaže dr. Flander Buljan.

Udruga Hrabri telefon kao prosječnu dob za osamostaljivanje ističe 10 godina.

- Najvažniji faktor samo je taj kako se dijete osjeća kada je samo kod kuće, osjeća li se opušteno i sigurno ili osjeća strah i nelagodu jer se u protivnom mogu javiti posljedice u emocionalnom razvoju. Tako djeca mogu postati nesigurna u sebe i svijet oko sebe, povučena, introvertirana ili pak suprotno – vrlo agresivna. U tim slučajevima potrebno je razmisliti na koje druge načine se roditelj može snaći - upozorava psihologinja Hrabrog telefona Hana Hrpka, dodajući kako roditelji ne smiju zaboraviti da ostave stan siguran za dijete, da u njemu ne bude alkohola, lijekova, opasnih deterdženata, oružja, upaljača - na dohvat ruke, a preporučuje i što više testnih situacija.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić podsjeća da, prema Obiteljskom zakonu, roditelji ne smiju dijete predškolske dobi ostaviti bez nadzora odrasle osobe.

- Smatramo da ga se, barem do desete godine, ne bi trebalo predugo ostaviti samoga kod kuće zbog mogućih rizika i nepredvidljivih situacija u kojima možda neće znati reagirati na odgovarajući način - upozorava pravobraniteljica.

Budući da sve škole ne nude programe produženog boravka, roditelji na različite načine pokušavaju pripremiti djecu da se sama brinu o sebi i da “s ključem oko vrata“ od rane školske dobi budu opterećena tom teškom i odgovornom zadaćom.

- No, činjenica da je među njima velik broj djece mlađe od deset godina mora nas zabrinuti. Smatramo da državni pedagoški standard mora osigurati produženi boravak za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole kako bi se zaštitilo pravo djece da odrastaju i razvijaju se u sigurnom okružju - kaže pravobraniteljica.

INA Klub volontera
Volontiranje u Hrvatskoj
Filmska priča volontera iz domaće kompanije: 'U 10 godina smo prošli smijeh i suze'
ohr
OHR SAVJETNIK
Ljudsko tijelo čini impresivne stvari: Regeneracija ovog unutarnjeg organa započinje u roku od nekoliko sati od prepoznavanja oštećenja
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • istima:

  hah..... ukloniti sve opasne predmete i namirnice.... na Mjesec ih odnijeti?.... kamo sakriti struju, vodu....plin. I onda othraniš debila kojeg ne smiješ ostaviti doma ni sa 28 godina..... Znam odrasle osobe koje \'ne smiju\' biti same doma a već imaju ... prikaži još!u i vlastitu djecu.... Neka nam je Bog na pomoći!

 • -obrisani-:

  Sve je to kopija americkog sistema... Koje djete od 10 godina ne moze biti samo kod kuce... Zadnja godina vrtica je lagano priprema za skolu i jedan vid osamostaljenja. Drugi razred osnovne skole...velika djeca. A danas je i lakse...mobiteli, internet...djeca ... prikaži još! i roditelji uvijek dostupni. Kad se svadjaju i kad pile po svome onda su tak odrasli i pametni... I naravno, tko ima novaca...djete ce imati i kuharicu da mu skuha rucak i vozaca da ga otpelje u skolu dok mamai tata rade...tko nema...kljuc oko vrata i budi sretan sto si sam doma - znaci da ti mama i tata imaju posao.

 • liliZG:

  Veća nas u staro doba dobila su ključić oko vrata već sa 7 god, bilo je tu svega i opekotina kod podgrijavanje hrane i sitnih nesreća po stanu, ali smo bili snalažljiviji, odgovorniji i samostalniji. Danas sve za djecu radimo ... prikaži još! ,pa su zato i tako nesposobna. Moju malu je u trećem razredu uhvatio strah biti samo doma poslije škole, jer su joj to njene dvije bake prenijele (stalno su šizile kak će mala sama doma i tu vibru prenijele na nju), a ja sam krenula dr. putem , klin se klinom izbija. Uvela zabranu dolazaka baka, uplatila joj ručak u školi i za dva tjedna , malu je prestalo biti strah, a da sam slušala bake , mala bi još dan danas imala strah biti sama doma........................