Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAVNOTEŽA

Detox - uspješno čisti organizam od toksina

'sok voce povrce sokovi'
''
23.03.2012.
u 15:17

Pod pojmom detoksikacije obično se podrazumijeva čišćenje organizma posebnom prehranom, no ona je puno više od toga

Glavobolje, prekomjerna težina, nadutost, alergije, depresija, umor koji ne prolazi, oslabljeni imunitet, problemi s probavom, visoki tlak i kolesterol problemi su koji se na prvi pogled ne čine ozbiljnima, no s vremenom mogu itekako ugroziti zdravlje. Iako naizgled nepovezani, činjenica je da korijen svih tih tegoba leži u zatrovanosti našeg organizma.

– Treba obratiti pozornost na otrove, odnosno toksine u našem okruženju i svakodnevnom životu te ih barem nakratko eliminirati iz njega, a ako je moguće, bilo bi dobro smanjiti ih na minimum, objašnjava diplomirana nutricionistica Mirna Trumbetaš, zbog čega bi povremeno svatko trebao napraviti detoksikaciju, odnosno pročišćavanje organizma.

Ne samo da nam detoksikacija pomaže da skinemo višak kilograma nego omogućava organizmu više energije, bistriji um te mnoštvo drugih pozitivnih učinaka.

Od 7 do 21 dan


– Za vrijeme detoksikacije poželjno je izbjegavati rafinirane namirnice, dakle, sve prerađeno poput bijelog kruha, riže, tjestenine, šećera, slatkiša, transmasnih kiselina u margarinu i lisnatom tijestu, slatkih gaziranih pića, slanih grickalica, gotove i polugotove proizvode te suhomesnate proizvode – kaže Mirna Trumbetaš te dodaje kako je riječ o niskohranjivim prerađenim namirnicama koje poništavaju djelovanje hranjivih tvari, a njima u organizam unosimo i prazne kalorije, previše ‘loših’ masnoća i jako puno soli.

Poželjno je, naravno, tijekom detoksikacije paziti da ne dođe do gubitka esencijalnih hranjivih tvari čime bi se narušilo cjelokupno zdravstveno stanje, a najbolje ju je provoditi u intervalima od 7, 14 ili 21 dan.

– Pri detoksikaciji potrebno je pojačati doze vitamina C i E, flavonoida i drugih antioksidansa, te sumpor koji je vrlo važan element u procesu uklanjanja otrova iz organizma. Obično detoksikacija podrazumijeva voćne i povrtne sokove te namirnice kao što su salata i zeleno lisnato povrće, mrkva, limunov sok, suhe šljive, celer, brokula, žitarice, češnjak, luk, poriluk, prokulica, kupus, cvjetača. Kupusnjače poput zelenog i crvenog kupusa, kelja, raštike, rotkvica i rikole pioniri su detoksikacijskog menija. Te namirnice bogate su hranjivim tvarima uz pomoć kojih se naš organizam neprestano može obnavljati i pročišćavati, potiču rad jetrenih enzima, pomažu u čišćenju potencijalnih kancerogenih tvari i u uklanjanju otpadnih tvari, objašnjava Trumbetaš te zaključuje kako je tijekom detoksikacije izuzetno važno tijekom dana popiti 1,5 do 2 litre vode.

Komentara 3

CR
crnabitanga
15:54 23.03.2012.

Ajme kakve nebuloze - dokazano je da je najbolji uređaj za detoksikaciju - naše tijelo! Ne trebaju mu nikakve kure, dijete, tretmani i slično. Uostalom, slijedi članak: http://planb.tportal.hr/teme/104947/Detoksikacija-mit-ili-istina.html Poštovana nutricionistica trebala bi pročitati barem jedan od desetak tisuća članaka naa internetu koji znanstveno dokazuju da su takvi tretmani bespotrebni i naposlijetku štetni.

OB
-obrisani-
17:47 23.03.2012.

Tako je, Bitango, nikakva kampanjština ne prolazi. P. S. Južnoamerička biljka (dakle, nije žitarica) zove se quínoa, a izgovara se kinoa. Naglasak je na \"ki\". \"Kvinoja\" ne postoji u hrvatskomu jeziku!

DU
Deleted user
18:40 23.03.2012.

crnabitanga-TOCNO! ------------------------------ Zivite kako zelite ali sve umjereno-umjereno-umjereno!!!!! Najvaznije je da pijete cistu vodu min. 2-3-litre na dan. Ako auto se ne krece onda hrdja-isto tako je i sa nasim tijelom-POKRET ! H&H

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije