Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
higijena je važna

Čistite li svoj pupak? Ne smijete ga zanemarivati jer to može biti opasno!

Shutterstock
10.02.2024.
u 07:00

Na higijenu pupka pažnju posebno trebaju obratiti osobe koje imaju udubljeni pupak

Naša tijela zahtijevaju pažljivo održavanje. Popis stvari koje biste trebali činiti za očuvanje dobrog zdravlja postaje detaljniji što duže živite - osobito kada je riječ o dotjerivanju i higijeni. Možda mislite da dovoljno očistite svoje tijelo, ali mnogima nedostaje prilično važan dio pranja: pupak. Evo zašto biste trebali redovito čistiti pupak (i ​​kako to učiniti), piše Lifehacker.

Na higijenu pupka pažnju posebno trebaju obratiti osobe koje imaju udubljeni pupak. Izbočeni pupak se lakše čisti i manje je podložan problemima, iako ga i dalje treba redovito čistiti. Udubljenima je potrebno više pažnje jer se radi o prostoru u vašem tijelu u koje se može ugraditi prljavština. Jedna studija je otkrila da se u prosječnom pupku nalazi više od 60 različitih vrsta bakterija.

VEZANI ČLANCI:

Prljavština i vlažnost u pupku mogu rezultirati iritacijom uzrokovanom bakterijama, kvascem ili gljivicama. Infekcija pupka rezultirat će crvenilom, oteklinom, svrbežom, boli i iscjetkom koji može biti mješavina krvi i gnoja. A infekcija pupka može postati vrlo ozbiljna, osobito ako se proširi na druge dijelove tijela.

Također možete razviti i pupčane kamence. To su uglavnom mega miteseri nastali od mrtve kože, izlučevina sebuma, dlaka i bilo čega drugog što je tamo zarobljeno. One mogu postati jako velike, a njihovo uklanjanje ponekad zahtijeva dodir profesionalca (i jak želudac).

Kako očistiti pupak? Najbolji način da izbjegnete infekcije i kamence u pupku je da ga održavate čistim. Ako imate udubljeni pupak, jednostavno tuširanje nije dovoljno. Potrebno je povremeno pažljivo isčistiti udubinu kako biste se uvjerili da je vaš pupak potpuno čist. Najbolje je pritom koristiti štapiće s vatom. Upotrijebite jedan štapić i dodajte malo alkohola i lagano protrljajte pupak. Ako štapić izađe prljav, bacite ga i upotrijebite drugi pa ponavljajte dok štapić ne izađe čist.

Još jedan savjet za kraj: ako koristite losione ili bilo koje druge vrste krema za kožu, izbjegavajte pupčanu udubinu. Radi se o već prilično vlažnom mjestu, pa dodavanje nečeg vlažnog i masnog nije najbolja ideja.

Ne možete zaspati? Evo što se događa s vašim tijelom kada spavate manje od šest sati! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije