Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne ponavljajte ih

Pranje lica čini se kao najjednostavnija stvar na svijetu? Ovo je 9 grešaka koje radimo

umivanje, žena
Foto: Thinkstock
17.02.2014.
u 12:15

Potrebno je pronaći onaj proizvod koji neće biti prenježan za kožu zbog čega biste morali ponavljati postupak čišćenja, ali niti pregrub da čini vašu kožu crvenom i nadraženom nakon sušenja.

Pranje lica čini nam se kao najjednostavnija stvar na svijetu kada je u pitanju higijena i ljepota. Ipak, negdje griješimo, a te pogreške mogu nas stajati nekih komplikacija poput suhoće kože lica, iritacije i pojave prištića, piše Women`s Health magazin.

Ako to želite spriječiti doznajte koje su to greške i kako ih popraviti.

1. Krivi proizvod

Pravilnim čišćenjem lica koža bi trebala ostati potpuno čista, bez prljavština i tragova make up-a. Odabirom pravog proizvoda za čišćenje koža bi trebala zadržati i prirodna ulja. Potrebno je pronaći onaj proizvod koji neće biti prenježan za kožu zbog čega biste morali ponavljati postupak čišćenja, ali niti pregrub da čini vašu kožu crvenom i nadraženom nakon sušenja.

Foto: pixabay

2. Pretjerano čišćenje

Čišćenje lica jednom ili dvaput na dan sasvim je dovoljno. sve više od toga može lako dovesti do iritacije kože i povećane proizvodnje masnoća. Time ćete se naći u zatvorenom krugu. Zbog masnije kože češće ćete je prati, a ona će uzvratititi još većom proizvodnjom masnoće. Ako niste nanijeli šminku, niste lice namazali s kremom za sunčanje ili se jače oznojili, taj dan izbjegnite čišćenje lica nekim proizvodima za tu namjenu te je samo isperite mlakom vodom. Dobro je koži priuštiti odmor od svih tih proizvoda s vremena na vrijeme.

3. Umivanje vrućom vodom

Vjerojatno vam paše ujutro umiti svoje lice s vrućom vodom, ali to može dovesti do uklanjanja prirodnih, zaštitnih ulja s kože i dovesti do sušenja i perutanja. Da biste to spriječili umivajte se mlakom vodom.

4. Piling

Piling je dobar izbor za uklanjanje mrtvih stanica kože, ali ni tu ne smijemo pretjerivati. Šećer i voćne kiseline nježniji su i bolji izbor za piling kože. Umjesto s tkaninom ili blazinicom, radije piling odradite samo laganim kruženjem prstima po licu.

5. Ne ispirete dobro

Nepotpuno ispiranje kože lica može dovesti do određenih komplikacija. Na koži se mogu nakupljati ostaci proizvoda za čišćenje lica koji ste nanijeli i tako začepiti pore i isušiti kožu. Čak i kada ste jako umorni ili u žurbi, nemojte izbjegavati dobro isprati lice,posebice dijelove oko brade i nosa koji su najčešće zanemarena područja kada je riječ o čišćenju i njezi.

6. Proizvod uzrokuje iritaciju

Vjerojatno niste pročitali sastojke vašeg proizvoda za njegu i čišćenje lica. Promijenite tu naviku i prije nego proizvod stavite u košaricu pročitajte sadrži li parabene. Ako je na popisu sastojaka, vratite ga na policu i birajte one bez tog sastojka. Natrijev lauril sulfat (sodium laureth sulfate) jedan je od najopasnijih sastojaka u kozmetici i može izazvati iritacije i alergiju.

7. Trljanje lica ručnikom

Ako brišete lice s ručnikom, učinite to nježno. Nemojte jako trljati jer tako riskirate elastičnost kože. Umjesto toga lagano tapkajte po licu i uvijek koristite čisti ručnik da ne nanesete na lice neke bakterije.

8. Pričekajte s nanošenjem kreme

Mnoge žene odmah nakon čišćenja lica nanose kremu za hidrataciju. Trebale biste pustiti neko vrijeme da koža diše na zraku i u potpunosti se osuši. Isto vrijedi za ostale preparate koje nanosite na kožu. Pričekajte da se koža nakon čišćejna potpuno osuši i tek tada je namažite kremom.

9. Ne izbjegavajte ulja

Dugo se vjerovalo da su ulja glavni "krivci" za nastanak masne kože i začepljenje pora lica. No, stručnjaci tvrde da svaki tip kože može imati dosta koristi od takvih proizvoda za čišćenje kože s uljima, pa čak i masna. Ulje otapa ulje, tvrde, i očistit će nečistoće i ukloniti bakterije s kože i održati ravnotežu. Birajte proizvode s prirodnim uljima poput bademova, ulja marelice i sjemenke grožđa. Kokosovo i maslinovo ulje može biti odlično za neke tipove kože, dok za druge može stvoriti probleme.

>>Pripremite kod kuće prirodni tonik za čišćenje lica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije