Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki i mali

Ćiro, Stanković i Žera pozirali s pravim zvijezdama

down
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
1/5
25.09.2014.
u 14:31

Prvi kalendar udruge za sindrom down Međimurske županije prodan je u osam tisuća primjeraka, a zaradio je prijeko potrebnih 200.000 kuna

– Ovakve akcije potrebne su u svako vrijeme, a pogotovo danas kad je situacija gora nego ikad prije – rekao je Dražen Žerić Žera nakon što je strpljivo pozirao za kalendar. Ne bilo kakav kalendar. Na fotografiji će biti u društvu mlade dame, devetogodišnje djevojčice Kaje, jednog od malih anđela sa sindromom Down.

Iste šanse za sve

Njih dvoje, oboje u crvenim starkama koje su Žerin zaštitni znak, naći će se na stranicama kalendara za 2015. godinu, koji će se prodavati u humanitarne svrhe, za pomoć Udruzi za sindrom Down Međimurske županije.

– Svaki put kad me netko pozove na slične akcije, ne pitam što i kako, samo se uključim – napomenuo je frontmen Crvene jabuke. Dan-dva prije Žere za kalendar su pozirali "trener svih trenera" Miroslav Ćiro Blažević te urednik i voditelj na HTV-u Aleksandar Stanković. Ćiro je sa 16-godišnjom Mirtom prošetao travnjakom stadiona u Kranjčevićevoj u Zagrebu, a Stanković je u Čakovcu na harley davidsonu provozao osmogodišnju Doru koja ga je nakon fotkanja za nagradu i poljubila.

Njegova kolegica s HRT-a Tamara Peras začetnica je i autorica projekta kalendara "Velike i male zvijezde", kojemu je ovo drugo izdanje. Prije dvije godine za kalendar su pozirali Gibonni, Leona Paraminski, Zoran Šprajc, sestre Husar, rukometaši Croatia osiguranja, Zoran Vakula, Ivica Pucar, Natali Dizdar, Nevena Rendeli, Lela Margitić i Pero Kvrgić, Nataša Janjić te Filip Ude. Prodano je čak 8 tisuća primjeraka te prikupljeno 200.000 kuna. Tamara Peras nada se da će se od kalendara za 2015. namaknuti i više. U Udruzi za sindrom Down Tamara volontira nekoliko godina.

– Ljubav i zahvalnost tih mališana, iskrene emocije koji oni daruju najveća su nagrada koju nikakav novac ne može platiti. Želja mi je da sva djeca s poteškoćama u razvoju imaju jednake šanse da svoje sposobnosti razviju do maksimuma – kaže.

Atmosfera na setu je odlična, svi su puni pozitivne energije. Na partnerstvo u projektu pristao je i gradonačelnik Stjepan Kovač, a Čakovčanka Tamara poručuje:

– Nema ljepše kulise za ove fotografije od našega grada! Roditelji su s oduševljenjem prihvatili ideju o snimanju novog kalendara.

– Zbog tromosti države i institucija koje se brinu o najpotrebitijima humanitarne akcije poput ove postale su nužne. Bunt i revolt kod roditelja djece s posebnim potrebama je ogroman jer nema novca ni za najosnovnije stvari kao što su defektolozi, terapeuti i asistenti u nastavi. Država je pomoć svela na minimum – upozorava Višnja Horvat, predsjednica Udruge za sindrom Down Međimurske županije, i dodaje da su zbog takve politike djeca s teškoćama u razvoju u neravnopravnom položaju.

– Nikad nema dovoljno novca, dobrih je projekata malo, humanitarnih akcija još manje pa roditeljima ovo puno znači – ističe majka djevojčice Kaje. Fotografije na raznim lokacijama u Čakovcu snima Pixsellov fotoreporter Vjeran Žganec-Rogulja, jedan od volontera.

Oni ne znaju za mržnju

– S Tamarom sam se sprijateljio 2011. kad sam radio humanitarni kalendar za međimursku zakladu solidarnosti Katružu. Tad su mi pozirale međimurske novinarke, među kojima i ona. Kako aktivno volontira u Udruzi za sindrom Down, došla je s idejom da i za nju napravimo humanitarni kalendar. I tako je nastao projekt "Velike i male zvijezde". Klinci su posebni, oni ne znaju za mržnju nego samo za ljubav. Kad se zbližiš s njima, prijateljstvo nikad ne prestaje, kaže Vjeran. Osim Ćire, Žere i Stanovića, pred njegov će objektiv s malim anđelima stati: Tony Cetinski, NK Dinamo, Mani Gotovac, Barbara Kolar i Duško Ćurlić, Marko Tolja, Nela Sršen, Maja Vučić i Ivica Pucar, Nikša Bratoš i Neno Belan. Svi su bez razmišljanja prihvatili poziv na poziranje s pravim zvijezdama.

>>Četvrt milijuna kuna za edukaciju djece sa sindromom Down

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije