Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
briga za zdravlje

Cijepljenjem zaštitite mačku od mačećaka

mačke
Foto: Željko Hladika/Pixsell
20.02.2010.
u 15:29

Mačke često ugibaju od leukemije, a i protiv nje mogu se cijepiti.Panleukopenija se teško liječi, pa na vrijeme spriječite zarazu.

Kako biste zaštitili zdravlje mačaka, osim protiv bjesnoće, može ih se cijepiti i protiv još nekih zaraznih bolesti. A o mogućnostima cijepljenja vaših ljubimaca savjetuje Dušica Vujčić, dr. vet. med.

– Kao i svako cijepljenje, i ova podliježu dogovoru s vašim veterinarom. No, stručnjaci u veterinarskoj medicini preporučuju i zaštitno cijepljenje protiv panleukopenije mačaka, bolesti koja se često među populacijom naziva “mačećak”, te zaraznog rinotraheitisa, upale gornjih dišnih prohoda – kaže dr. Vujčić i dodaje da su od navedenih oboljenja opet najugroženije mačke koje idu van i dolaze u kontakt s drugim mačkama. Jer, ističe, navedene bolesti prenose se kontaktom s bolesnim životinjama.

– Prvo cijepljenje obavlja se u dobi od osam tjedana, pri čemu je nužno ponoviti cijepljenje nakon tri do četiri tjedna. Da bi se održao odgovarajući imunitet potrebno je cijepiti mačke nakon godinu dana od drugog cijepljenja. Novija saznanja pokazuju da je nakon toga mačke potrebno cijepiti istim cjepivom tek svake treće godine, jer toliko otprilike traje imunitet – objašnjava dr. Vujčić. Leukemija mačaka još je jedna vrlo neugodna, i nažalost, sve češća bolest mačaka, koja je vrlo čest uzrok njihova uginuća. Također se prenosi međusobnim kontaktom bolesnih i zdravih mačaka, ali i s majke mačke na mačiće. I protiv leukemije postoji cjepivo.

– Da bi cjepivo imalo svoju svrhu, odnosno zaštitilo mačku protiv leukemije, važno je znati je li ona već došla u kontakt s virusom, odnosno je li zaražena. Postoje jednostavni testovi koji brzo otkrivaju postojanje zaraze, a pri tome je važno napomenuti da životinja još ne mora imati nikakve simptome bolesti. Mačke koje su došle u kontakt sa zarazom, ili su je naslijedile, nema smisla cijepiti protiv leukemije – ističe dr. Vujčić. Smatra se, nastavlja, da je cjepivo najučinkovitije kod mladih mačaka, jer je imunološki odgovor najbolji.

– Mačići se mogu cijepiti u dobi od devet tjedana, ili stariji, a cijepljenje je potrebno ponoviti za tri do četiri tjedna. Nakon toga mačke se radi održavanja imuniteta cijepi svakih godinu dana – kaže dr. Vujčić.

Komentara 1

MI
misterija
15:52 20.02.2010.

To je u redu, jer tko ima zivotinje mora se o njima i brinuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije