Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na žlicu

Često ga radite, ali nikad vam ne uspije kao mamin? Ovaj recept za varivo od graška briše sve dosadašnje pogreške

Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan
16.03.2022.
u 07:05

Sve u jednom loncu, začas gotovo te jako ukusno i zdravo! Kad tražimo recepte za ovakva jela, zavirimo u blog nenadmašne Nasje Duplančić čiji su recepti jednostavno bezgrešni. Dok čekate sezonu mladog graška, poslužit će i smrznuti.

Kad god ima mahunarku na meniju, Nasja Duplančić izbjegava kombinirati je s mesom jer je i sama puna bjelančevina pa se vodi onim: mahunarka, žitarica i povrće čine cjeloviti obrok kojem meso nije potrebno. U potpunosti se slažemo, a vjerujemo da ćete i vi dijeliti ovo mišljenje nakon što isprobate recept za varivo koje obožavaju svi, a osobito djeca. 

Foto: Shutterstock

Proljetno varivo od graška

Za varivo:

500 g očišćenog svježeg graška, može i smrznuti

1 glavica luka

2 mrkve

2-3 žlice prosa

1 žlica crvene dimljene slatke paprike

sol

papar

maslinovo ulje

voda

Za noklice:

1 domaće jaje

prstohvat soli

4-5 žličica brašna (pirovo)

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Priprema:

Na ulju pirjajte sitno nasjeckani luk i mrkvu. Odmah posolite i dodajte papriku. Miješajte na laganoj vatri dok luk ne uvene. Dodajte grašak pa pirjajte još nekoliko minuta miješajući. Ulijte vodu (do 1 l). Odmah stavite proso i neka se kuha 15-ak minuta nakon što proključa, na laganoj vatri. Po potrebi još dodajte soli ili papra, kušajte. Računajte da će vam noklice dodatno zgusnuti varivo pa dodajte još malo vode ako je potrebno. Za to vrijeme pripremite noklice: U šalicu stavite jaje i sol pa dobro istucite vilicom. Dodajte ulje i brašno te sve pomiješajte dok ne dobijete glatku smjesu koju ćete žlicom moći grabiti i stavljati u varivo a da se ne razlijeva. Neka odstoji desetak minuta. Zadnjih pet minuta kuhanja variva ukuhajte noklice. Neka krčkaju oko 5 minuta.

Komentara 2

YA
yapa
14:36 16.03.2022.

Ne odmah dodavati papriku prije nego se luk dobro iskaramelizira jer će paprika zagoriti i jelo će biti gorko umjesto slatkasto. Ako sam grašak nije dovoljno sladak može se dodati malo šećera.

DU
Deleted user
08:57 16.03.2022.

Probajte umjesto kocki naribati mrkvu i prodinstati je na luku da pusti boju umjesto crvene paprike, a u noklice dodajte malo sode. U ovo varivo neki dodaju sitno pokrojeni krumpir u kockicama. Kako bi vaše varivo izgledalo ljepše dodajte sitno pokrojeni list peršina. Ja dodam i kocku za juhu kako bi juha bila bolja, ili neku vrstu bujona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije