Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
roditeljski strahovi

Čekate bebu? Saznajte koji su najčešći problemi s novorođenčadi

beba
Screenshot/Youtube
17.07.2013.
u 12:00

Kad je dijete bolesno, svijet stane. No, moramo naučiti živjeti s prvim virozama, temperaturama, plačem zbig bolnog nicanja zubića, začepljenim nosićem, kašljanjem. No, nije uvijek sve tako strašno...

Nakon dolaska prinove u obitelj, roditelji se često susreću i s dotada nepoznatim strahovima, a problemi koji muče roditelje uglavnom su fiziološke prirode i prolazni u toj dobi. Popis \"strahova\" je poduži - novorođenačka žutica, vlaženje, pupčana ranica, kožni problemi najčešće manifestirani kao milije i akne, pelenski osip, vlaženje rane nastale na mjestu cijepljenja, bljuckanje, grčevi...

Svaki od ovih problema može se jednostavno riješiti. Giovana Armano, specijalistica pedijatrije pojašnjava:

- Novorođenačka žutica liječi se izlaganjem bebe svjetlosti. Kožni problemi uglavnom su fiziološka pojava, ne treba ih ničim posebno mazati, prolaze sami od sebe. Pelenski osip prije svega zahtijeva pravilnu njegu i zračenje tog dijela kože koji je stalno pod pelenama, a samo izuzetno neke posebne kreme pop reporuci pedijatra ili dermatologa. Vlaženje rane nastale na mjestu cijepljenja, a to je lijeva nadlaktica, obično također prolazi samo, ne treba mazati ničim, samo održavati čistim. Bljuckanje je fiziološko stanje, prolazi samo. Preporuka je da se beba stavlja u kosi položaj nakon hranjenja te da se ne previja odmah nakon hranjenja. Dobro je bebe s takvim problemom hraniti češće, ali u manjim obrocima, a ako se koristi adaptirano mlijeko, dodaju se rižine pahuljice da zgusnu hranu. Najbolnije su dojenačke kolike. Grčeve malcima možemo olakšati uz pomoć probiotskih kapi, čajem od komorača između obroka i masiranjem trbuščića.

Virusi prijete

Novorođenče do mjesec dana ne smije se izlagati nikakvim infektima jer je u tom razdoblju najosjetljivije. Respiratorni infekti šire se kapljicama pa ih je nemoguće izbjeći u izravnom kontaktu. Stoga dr. Armano preporučuje:

- U tom razdoblju ne primajte u goste nikoga tko je prehlađen ili bolestan, a nikako ne bi trebala dolaziti vrtićka djeca. Ako novorođenče ima starijeg brata ili sestru, dobro bi bilo  da za vrijeme zimskih mjeseci, kada je u vrtiću najviše respiratornih infekata, starije dijete ne ide u vrtić. Naime, u vrtićima u to vrijeme ima virusa i bakterija koje će veće dijete lako prebroditi, uz curenje nosa, kašljucanje i možda temperaturom, ali mala beba mogla bi se ozbiljno razboljeti - kaže dr. Armano.

Kada je dijete bolesno, najčešće ima temperaturu, kašlje, curi mu nos, nerasploženo je, nezainteresirano za igru, može ga boljeti uho...U tom trenutku najvažnije je sniziti povišenu temperaturu - iznad 38 ispod pazuha, odnosno 38.5 u guzi. Snižavamo je antipireticima, a to valja ponavljati sve dok dijete ima temperaturu. Jako je važno djetetu davati tekućinu jer je malo dijete sklono dehidraciji.

- Kada je dijete bolesno, odbijanje hrane nije neobično ni strašno, ali piti mora - kategorična je dr. Armano.

Najčešće bolesti

I većinu drugih simptoma moguće je riješiti bez pomoći liječnika. Redovito treba održavati higijenu nosa- fiziološkom otopinom i kapima za nos. Kašalj se rješava sirupima i čajevima. Najčešće bolesti respiratornog sustava djece su virusne, a bolest se smiruje već nakon tri dana. Traje li više od od tri dana ili ako se jave konkretni simptomi - osip, povraćanje, tresavica i bolovi, te je dijete klonulo i malaksalo, svakako morate otići pedijatru na pregled. Česte su virusne dječje bolesti vodene kozice i rotavirus, a od bakterijskih infekcija najčešće su one prouzročene streptokokom.

>>Sedam savjeta za mame s bebama u zrakoplovu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije