Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTVRDILA STRUKA

Čaša Pelješkog plavca dobra je za zdravlje

27.09.2019.
u 06:00

Umjerena konzumacija crnog vina pozitivno utječe na kardiovaskularni sustav

Prije nekoliko godina Farmaceutski fakultet u Bordeauxu utvrdio je da procijanidin, sastojak koji sadrže samo crna vina, sprečava arteriosklerozu i umanjuje mogućnost infarkta. Sjajan je to izgovor da posjetite Pelješac kojem tepaju da je kolijevka plavca malog. Ova poznata dalmatinska sorta rasprostrla se po cijelom poluotoku, njome je zasađeno 90 posto peljeških vinograda – od padina postupa i dingača, preko Janjine, Putnikovića, sve do Stona.

U okruženju vinograda, u srcu poluotoka na cesti od Stona prema Orebiću, nalazi se Poljoprivredna zadruga Putniković u kojoj je ove godine otvoren Prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva. U sklopu muzeja Dom je vinarske tradicije s kušaonicom pa, ako tražite svoju čašu zdravlja, svakako se zaustavite u Putnikovićima. Ne propustite Liricu ili Libertas, dva vrhunska, elegantna, moćna plavca zavodljivih aroma prezrelog tamnog voća.

Kada govorimo o vinu u kontekstu zdravlja, iznimno je važna umjerena konzumacija koja pozitivno utječe na kardiovaskularni sustav.

 – Postavlja se pitanje što znači umjereno piti? Za muškarce, je to konzumiranje 25-40 grama alkohola dnevno, a za žene nešto manje. Drugim riječima maksimalno tri decilitra vina za muškarce i 1,5 decilitar dnevno za žene – kaže prof. Mladen Boban sa splitskog Medicinskog fakulteta koji godinama istražuje biološke mehanizme korisnih učinaka vina na zdravlje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije