Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
biljke pomažu, ali...

Budite oprezni s lijekovima iz vrta

Biljke
Foto: Shutterstock
11.06.2015.
u 11:32

Upotreba biljnih pripravaka i te kako može utjecati na rezultate laboratorijskih pretraga, samim tim i do njihove interpretacije te dovesti do nepotrebnih dodatnih pretraga

Stoljećima je liječenje biljem bio jedini oblik liječenja.

Duboko je ukorijenjen u narodu i danas, kad je u ponudi sve i svašta, vrlo često upravo stari, "bakini" recepti i dalje su popularni.

Nove tehnologije i način komuniciranja društvenim mrežama doveli su do poplave različitih savjeta, recepata i sličnih pokušaja rješavanja lakših zdravstvenih tegoba.

Svaki zdravstveni radnik mora upozoriti da svaki lijek, što biljke neosporno mogu biti, ima svoje indikacije, nuspojave, interakcije, ali i kontraindikacije. Jednako tako, "sam svoj majstor" kad je zdravlje u pitanju, nije bas preporučeno, no, to je stvar je osobnog izbora. Pritom ipak svakako treba paziti da se koriste podaci relevantnih izvora.

Pacijenti koji u svojoj terapiji imaju lijekove uske terapijske širine (ciklosporin, varfarin, digoksin, teofilin, citostatici...) trebali bi biti posebno na oprezu i svako liječenje biljnim pripravcima detaljno prokomentirati sa stručnim osobama. Osim o interakciji između određenih lijekova i biljnih droga, računa se mora voditi i tome da biljne droge mogu biti i vrlo opasne – hepatotoksične, neurotoksične, nefrotoksične te mogu dovesti do alergijskih reakcija.

U široj javnosti malo je poznato da uporaba biljnih pripravaka i te kako može utjecati na rezultate laboratorijskih pretraga, a samim tim i do njihove interpretacije te dovesti do dodatnih nepotrebnih pretraga. Osim interferencije s analitičkim postupkom, vrlo često se prilikom laboratorijskih pretraga detektira neočekivana koncentracija lijeka, pojava teških metala, hematurija, proteinurija...

Kao zdravstveni radnik moram prije svega upozoriti na oprez sve koji na svoju ruku na ovaj način žele rješavati određene zdravstvene probleme.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock, Ilustracija

Narodni recepti postoje stotine godina i za pojedina stanja lagano su, jeftino, dostupno i efikasno rješenje. No, živimo u uvjetima kontaminacije cijelog našeg planeta pa nekad netaknuta priroda to više nije. Zbog toga moramo biti svjesni da i naši "lijekovi iz vrta" nisu uvijek potrebne kvalitete.

Želimo li doista dobro svome zdravlju, kao i u svakom području, tako i u ovom, postoje stručnjaci fitoterapeuti koji vam mogu pomoći savjetima, dakle izborom, oblikom, dozom, trajanjem takve terapije, eventualnim ograničenjima za primjenu. Forumi, blogovi i slično nisu dobar izbor. Iznimno je važno da nikad ne zaboravite obavijestiti svog liječnika o upotrebi biljnih pripravaka.

Obavijestite i nas u ljekarnama prilikom podizanja svojih lijekova. Dostupni smo i o ovim temama prilično dobro educirani.

>>Nisu samo slatke i primamljive već i ljekovite. Zbog ovoga biste trebali jesti – jagode!

>>Riješite se tegoba uz prirodnu detoksikaciju organizma

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije