Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Borba protiv raka još uvijek predstavlja ozbiljan izazov

Preventivni programi borbe protiv raka pluća, iako dobro zamišljeni, još uvijek ne daju zadovoljavajuće rezultate, a pušenje je jedan od ključnih rizičnih faktora za obolijevanje od raka pluća, ali i ostalih vrsta karcinoma.
03. veljače 2017. u 13:43 0 komentara 782 prikaza
Sandra Karabatić
Foto: PR FOTO
Pogledajte galeriju 1/3

Povodom Svjetskog dana borbe protiv raka, koji se obilježava 4. veljače, na konferenciji za novinare koju je organizirala Udruga za pomoć oboljelima od raka pluća Jedra uz podršku Hrvatskog torakalnog društva, govorilo se o aktualnim izazovima u borbi protiv ove zloćudne bolesti. U tome je i dalje ključna prevencija i rana dijagnostika, ali ništa manje nije važan i protokol postupanja pri sumnji ili postavljenoj dijagnozi raka pluća koji bi trebao biti jednak u svim dijelovima Hrvatske, jedan je od iznesenih zaključaka. .

Pokazalo se da pacijent sa sumnjom ili nakon uspostavljanja dijagnoze karcinoma često nema jasnu sliku kako dalje postupiti te kome se sve može i treba obratiti za daljnju skrb.

„Protokol će sigurno ubrzati ne samo dijagnostiku i postupak liječenja, nego će pacijentima dodatno olakšati stresno iskustvo borbe sa ovom zloćudnom bolesti“, rekao je akademik Miroslav Samaržija, predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac i predsjednik Hrvatskog torakalnog društva.

Preventivni programi borbe protiv raka pluća, iako dobro zamišljeni, još uvijek ne daju zadovoljavajuće rezultate, a pušenje je jedan od ključnih rizičnih faktora za obolijevanje od raka pluća, ali i ostalih vrsta karcinoma.

U Hrvatskoj puši preko 30% odraslih osoba

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2015. (TQS) u Hrvatskoj puši 31.1% posto odraslih, uz nezadovoljavajući trend rasta broja pušača. Istodobno, u europskim zemljama bilježi se trend smanjenja broja pušača, od Hrvatske je lošija jedino Bugarska.

Nadamo se da će aktualna kampanja „šokantnih fotografija“ na kutijama cigareta pridonijeti poboljšanju toga trenda i smanjenju pušenja.

Kvalitetnija rana dijagnostika bila bi osigurana nabavom CT uređaja nove generacije, s niskom razinom zračenja, koji bi primarno pušačima, kao najugroženijoj ciljnoj skupini, omogućio "screening" i ranu dijagnozu raka pluća, upozorio je akademik Samaržija, ističući da je ta bolest izlječiva ako se na vrijeme otkrije.

Unatoč značajnim pomacima u dijagnostici i liječenju oboljelih od raka pluća, borba protiv ove zloćudne bolesti još uvijek predstavlja ozbiljan izazov. Rezolucija o borbi protiv raka, koju je na inicijativu Udruge Jedra 2009. godine donio Hrvatski sabor, obvezala je donositelje javno-zdravstvenih odluka na donošenje Nacionalnog programa za borbu protiv zloćudnih bolesti.

„S obzirom na aktualno stanje smatramo da svi zajedno trebamo uložiti dodatni napor u kreiranju Nacionalnog programa u borbi protiv raka. Udruga Jedra, zajedno sa svim drugim dionicima, želi biti aktivni sudionik u kreiranju tog programa, baš kao što je to bila i prilikom donošenja Rezolucije“, rekla je predsjednica Udruge Jedra Sandra Karabatić magistra sestrinstva.

Uz to, ponovno je istaknuto da bi se sredstva prikupljena putem projekta tzv. duhanske kune, koja je na inicijativu Udruge Jedra prihvaćena na Vladi i Saboru 2009. godine, konačno trebala usmjeriti u zdravstveni sustav.

>>Ovo je simptom raka dojke za koji mnoge žene ne znaju

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.