Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Loše za mozak

Radite više stvari odjednom? Imamo loše vijesti za vas!

multitasking
Foto: Thinkstock
08.08.2015.
u 09:25

Naš mozak voli dopamin i stoga smo ohrabreni da se neprestano prebacujemo između sitnih zadataka koji će nam pružiti trenutno zadovoljstvo.

Naš mozak nije stvoren za obavljanje više stvari istovremeno. Dizajniran je da se trenutno usredotoči samo na jednu stvar, a bombardiranje s informacijama vjerojatno će usporiti njegov rad, javlja Inc.

Neuroznanstvenik Earl Miller sa sveučilišta MIT tvrdi da naši mozgovi naprosto nisu opremljeni za multitasking te se dok mislimo da radimo puno stvari istovremeno, zapravo samo brzo prebacujemo s jednog zadatka na drugi. Neprekidno mijenjanje zadataka potiče za mozak loše navike. Kad obavimo neki sitni zadatak (odgovorimo na e-mail, pošaljemo SMS ili objavimo tweet) 'udari' nas hormon dopamin poznat i kao 'hormon nagrade'.

Naš mozak voli dopamin i stoga smo ohrabreni da se neprestano prebacujemo između sitnih zadataka koji će nam pružiti trenutno zadovoljstvo. Time ulazimo u začarani krug te mislimo kako smo puno toga napravili, dok zapravo nismo napravili ništa (barem ništa što zahtijeva puno kritičkog razmišljanja).

Pojedini stručnjaci čak neprestano provjeravanje e-maila i Facebook i Twitter profila nazivaju živčanom ovisnošću. Multitasking otežava učinkovitu organizaciju i filtraciju nevažnih informacija te smanjuje učinkovitost i kvalitetu vašeg posla.

Istraživanje koje je provelo Sveučilište u Londonu pokazalo je kako je kod ispitanika koji su obavljali više stvari istovremeno zabilježen privremeni pad kvocijenta inteligencije sličan onom nakon nakon neprospavane noći.

>> 5 uzročnika kaosa u poslu i životu

Komentara 2

US
USA
00:55 09.08.2015.

Glupljeg clanka dugo nisam procitao. Znam da je tesko shvatiti vecini ljudi kako funkcionira mozak onom malom broju izabranih koji su u stanju bez problema obavljati vise stvari odjednom. Za onoga tko je rodjen takav, to je toliko jednostavno koliko je drugima neshvatljivo. Trebamo li se stidjeti sto smo takvi? Trebamo li se praviti prosjecnima da ne uzrujamo vecinu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije