Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Bolesti bubrega javljaju se već i u dojenačkoj dobi

U Hrvatskoj oko 10 posto stanovništva boluje od kronične bolesti bubrega, najčešće se pojavljuje uz dijabetes, hipertenziju i pretilost, a mogu se otkriti jednostavnom laboratorijskom pretragom kreatinina u krvi i količine bjelančevina u urinu.
08. ožujka 2018. u 20:03 0 komentara 479 prikaza
Obitelj
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/2

Svjetski dan bubrega obilježen je u karlovačkoj Općoj bolnici edukativnim predavanjem o rizicima i mogućnostima liječenja bolesti bubrega, a istaknuto je da su bolesti bubrega često bez simptoma, nerijetko se otkriju tek kada je jedini lijek hemodijaliza ili transplantacija, a moguće ih je spriječiti zdravim životom i kontrolom visokog krvnog tlaka i šećera u krvi.

vojnik,ptsp za ratne veterane Patite od PTSP-a? Znanstvenici otkrili što vam može pomoći

Dr. Vlatka Kupres, specijalistica inetrne medicine s nefrologijom održala je i stručno predavanje.

Zdrava funkcija bubrega vrlo je važna u očuvanju zdravlja cijelog organizma, a pravodobno prepoznavanje potencijalnih bolesnika i rani početak liječenja od presudnog je značaja za pravovremeno sprječavanje komplikacija i liječenje dijalizom, rekla je dr. Kupres.

Važno je znati da bubrežnim bolestima ne podliježu samo stariji ljudi, kako se to misli, već se one pojavljuju od dojenački dobi. Zato je potrebno razviti svijest o potrebi ranog otkrivanja bubrežne bolesti od dječje do starije dobi, upozorila je.

 U Hrvatskoj oko 10 posto stanovništva boluje od kronične bolesti bubrega, najčešće se pojavljuje uz dijabetes, hipertenziju i pretilost, a mogu se otkriti jednostavnom laboratorijskom pretragom kreatinina u krvi i količine bjelančevina u urinu.

 Ove godine Svjetski dan bubrega i Međunarodni dan žena padaju na isti dan, 8. ožujka, pa je slogan: Bolest bubrega i žensko zdravlje - uključi, cijeni, osnaži.

Bol u želucu infekcijska bolest Koji su simptomi salmonele i kako se liječi? laboratorij Klinika za dječje bolesti U Zagrebu otvoren prvi laboratorij za praćenje liječenja djece oboljele od akutne limfoblastične leukemije Rak, liječenje odgovor stručnjaka Može li se pozitivnim stavom izbjeći ili izliječiti rak?
Zagreb: Ministar Božinović najavio donošenje najstrožih mjera u drugom valu koronavirusa
NOVE RESTRIKCIJE
Hrvatska od vikenda pod strožim mjerama: Aktivira se i Arena Zagreb za lakše bolesnike
Generacija NOW
Donacijski program Hrvatskog Telekoma
Generacija NOW: 700 tisuća kuna za obrazovanje STEM kadrova
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.