Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na testu

Autosjedalicu za bebe okrenite suprotno od smjera vožnje

autosjedalica
Dalibor Urukalović/VLM
06.04.2011.
u 08:00

Pri kupnji autosjedalice pripazite da može mijenjati smjerove te da ima zaštitni sustav ISOfix

Nova istraživanja pokazuju da bi se sva djeca mlađa od tri godine trebala voziti okrenuta suprotno od smjera vožnje. Testiranja autosjedalica koja su proveli ADAC i Međunarodni savez udruga potrošača ICRT pokazuju da je rizik za ozljede vrata pet puta veći kod autosjedalica okrenutih u smjeru vožnje od onih okrenutih suprotno od smjera vožnje.

Iskustva iz Skandinavije, u kojoj se već niz godina koriste autosjedalice okrenute u smjeru suprotnom od smjera vožnje, također pokazuju da ljuštura tako okrenute autosjedalice štiti dijete od udara u prednje sjedalo automobila ili druge objekte koji mogu letjeti po kabini u slučaju sudara. Nadalje, smanjuje se mogućnost ozljeda koje uzrokuje pritisak pojasa na tijelo djeteta. Proučavanjem niza stvarnih nesreća u kojima su kao putnici sudjelovala djeca Volvo je također dokazao da su autosjedalice okrenute u smjeru suprotnom od smjera vožnje pet puta sigurnije od onih okrenutih u smjeru vožnje.

Dakle, pri kupnji autosjedalice pripazite da može mijenjati smjerove te da ima zaštitni sustav ISOfix (ovisno o tome kakav je ugrađen u vaš automobil). Osim što takav sustav smanjuje mogućnost pogrešnog postavljanja autosjedalice, jamči i veću sigurnost.

Ključne riječi

Komentara 3

CH
chemica
14:59 06.04.2011.

Vidjeh tako pred koji dan kretenkinju kako lovi sjedalicu po automobilu. Malo je žešće prikočila, a nesretni putnik je ipak uspio proći bez ozljjeda. Koliko mi se čini. Ja kad transportiram mačka, samo ga ubacim u transporter pa marš na stražnji sic. Koga boli k. što će se prekobicnuti u zavoju. Zabavno mu je. Ženo glupa i retardirana, ovo je hebeno DIJETE! Nije mačka.

MO
mojzagi
19:44 06.04.2011.

Niti jednom rijecju nije spomenuto da ako se djecja sjedalica stavi na prednje sjedalo- da mora postojati mogucnost iskljucivanja zracnog jastuka jer inace......

OB
-obrisani-
21:29 06.04.2011.

Ljudi božji ima li u Večernjem listu još lektora. Što je beba? Dojenče, lutka ili čak mladunac neke životinje. Ovakovi natpisi samo svjedoče o urednikovom siromaštvu duha i nebrizi za hrvatski jezik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije