Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Ambrozija napada najjače – evo kako se od nje zaštititi

Nadzor vode komunalni redari, poljoprivredna, fitosanitarna i šumarska inspekcija
21. kolovoza 2017. u 17:05 7 komentara 4920 prikaza
Ambrozija
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Koncentracija peluda ambrozije počela je rasti iz dana u dan. Korov koji spada među najjače prirodne alergene vrhunac cvatnje doseže od sredine kolovoza do rujna. Uklanja se s javnih površina, ali dužni su ga ukloniti i vlasnici sa svojih privatnih zemljišta. U suprotnom mogu biti novčano kažnjeni u iznosu od 500 kuna za privatne osobe do 200 tisuća kuna za pravne osobe.

kikiriki jedna od najtežih Novim načinom liječenja bez alergije na kikiriki i do četiri godine

Mobilna aplikacija

Naredba Ministarstva poljoprivrede o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije na snazi je već 10 godina. Obvezuje na uništavanje i suzbijanje tog korova sve privatne vlasnike i korisnike obrađenog i neobrađenog zemljišta te sve koji upravljaju javnim površinama, znači jedinice lokalne samouprave i njihova komunalna poduzeća, da taj korov uklone s (ne)obrađenih poljoprivrednih površina, iz vrtova, s livada, oranica, iz šuma, s vodotoka i kanala, površina uz prometnice, željezničke pruge i uz šumske puteve te iz gradskih parkova i javnih površina. Više puta godišnje, agrotehničkim, mehaničkim i kemijskom načinom i o svom trošku. Za nepridržavanje te naredbe prijave se mogu podnijeti komunalnom redaru odnosno poljoprivrednoj, fitosanitarnoj ili šumarskoj inspekciji. Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju uz podršku JGL-a pokrenulo je lani i javnozdravstvenu akciju “Alergični na alergije”. Omogućili su mobilnu aplikaciju uz pomoć koje je dovoljno pametnim telefonom snimiti ambroziju, a aplikacija će fotografiju s točnom geolokacijom ucrtati na interaktivnu kartu Hrvatske, koja se tako popunjava s lokacijama na kojima ambrozija raste. Registrirali su više od 1200 lokacija.

Pulmološka obrada

Alergije pogađaju više od 30% stanovništva, a 25% mladih ima neku alergijsku bolest, što znači da od njih pati oko 1,2 milijuna ljudi u RH. Pelud invazivnog korova ambrozije posljednjih desetljeća sve više izaziva alergijske reakcije: šmrcanje, suzenje i svrbež očiju te njihovu upalu, pečenje, curenje i svrbež nosa te kihanje, kašalj i otežano disanje.

– Oko 20 posto pacijenata s alergijskim rinitisom dobije astmu. Pacijenti godinama vuku rinitis, a onda u periodu polenizacije, bilo breze u proljeće ili ambrozije u ovo doba, počnu osjećati simptome donjih dišnih putova: teže podnose napor, osjećaju “sviranje” u prsima i noću ih budi nedostatak zraka. Tada ih naručujemo u pulmološku ambulantu na obradu pluća koja potvrdi ili isključi astmu – opisuje dr. Saša Srića, pulmolog i internist iz Kiničke bolnice za plućne bolesti Joranovac. U alergijskih tegoba koriste se antihistaminici i nazalni kortikosteroidi te pomaže i morska voda u spreju te fiziološke otopine. Lani je polenizacija breze bila izrazito jaka pa je najviše pacijenata pomoć tražilo u proljeće, a ambrozija nije izazvala toliko problema. Ove je godine polenizacija breze bila slaba, ali se očekuje znatno više problema zbog ambrozije. 

Kako se zaštititi

Privatne osobe koje su vlasnici zemljišta na kojem raste ambrozija (ili ga koriste), a ne uklone taj korov, izlažu se opasnosti od moguće novčane kazne u iznosu od 500 kuna

Na livadama nepokosena ambrozija samo sto nije procvala, sto ce stvoriti probleme brojnim alergicarima u gradu. Photo: Sezona korova Vlasnicima parcela prijete kazne od više tisuća kuna ako ne uklone ambroziju

Način uništavanja

Ambroziju se može uništiti kemijski (herbicidima), agrotehnički (uredno obrađujući tlo) ili mehanički (okopavanjem, redovitim plijevljenjem te čupanjem ili košnjom izrasle biljke)

Fotografirajte

Hrvatsko alergološko društvo pokrenulo je akciju “Alergični na alergije” pa s njegove stranice možete preuzeti besplatnu aplikaciju, fotografirati ambroziju i pomoću te aplikacije poslati je na interaktivnu kartu kako bi mjerodavni mogli vidjeti gdje raste korov koji valja uništiti

Polenizacija

Za razliku od prošle godine kada je polenizacija ambrozije bila vrlo slaba, ove je godine znanto jača     

Posteljina riješite ih se Jednostavan način da se na prirodan način riješite grinja Alergija Ritam grada Znamo što nam izaziva alergiju, bez obzira na to, i dalje sadimo isto drveće Kašalj, prehlada, astma zdravlje Ako ste skloni napadajima astme, ovo biste svakako trebali uzimati s oprezom
kostajnica
NA GRANICI EU
Tužna priča iz hrvatskog grada: 'Znate kakva je situacija kad je čak i gradonačelnik odselio'
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
  • Deleted user:

    Necu onom snadji se druze ali cu jos razornijom. Ona ide ovako: Idi u školu da ne moras raditi!. ..... protiv ambrozije vrlo je lako ali se mora raditi. Vidite li apsurda i koliko zla donosi kvarenje radisnih gena ?

  • nada.jurincic:

    Doista mi nije jasno TKO JE OVDJE LUD?!! Alergija je STANJE ORGANIZMA kojemu je imunološki odgovor izmjenjen,narušen.ALERGEN,ono šta provocira alergijski imunološki odgovor-može biti SVE s čim osoba dolazi u dodir,pa čak i majčino mlijeko.Kad ne bude ambrozije,alergičar će bit alergičan ... prikaži još! na nešto drugo.Liječnik koji ZNA I RAZUMIJE ALERGIJSKU REAKCIJU ,zna i da se ista liječi tako da se imunološki sustav nastoji stablizirati a alergijska reakcija smanjiti.FILTER ZA NOS zaustavlja inhalacijske alergene.Češnjak i kurkuma stabiliziraju imunološki sustav. UZROK alergije je U TIJELU ALERGIĆARA a alergen je samo okidač.